« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NULA SEKUNDI

Ako hrana dotakne pod, neka ne dotiče jezik

Istraživanja pokazuju da hranu koja padne na tlo nećete očistiti puhanjem i pranjem - čim dodirne nečistu površinu bakterije će se uhvatiti na nju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

hrana

,

bakterije

,

prljavština

,

salmonela

Vjerojatno svi znaju ona nepisana pravila kako postupati u situacijama kad vam gotova hrana padne na pod - puhni, i dobro je, ako stoji na podu manje od pet sekundi, u redu je, operi i nema brige, i tako dalje. Ali stručnjaci sa Sveučilišta Clemson uvjeravaju da ta pravila ne drže vodu te da takvu hranu možete odmah baciti u smeće.

Stručnjak za hranu Paul Dawson i njegovi studenti sa spomenutog sveučilišta odredili su novo pravilo - nula sekundi! Drugim riječima, ako vam rana dotakne tlo, ne bi smjela dotaknuti jezik. Njihovo istraživanje je pokazalo da uzročnici salmonele kao i mnoge druge bakterije mogu preživjeti na suhoj površini i do mjesec dana, te da se odmah hvataju na hranu koja padne na njih, pišu National Geographic.

>> Da biste izbjegli trovanje hranom potrebno je malo opreza

A istraživanja koja imaju identične rezultate i više su nego brojna. Jedno slično spomenuo je i The Chicago Tribune - dva studenta iz Connecticuta bacili su komade jabuke i bombone Skittles po podu kako bi utvrdili koliko vremena treba bakterijama da se nađu na hrani. Za manje od minute, jabuke su bile pune bakterija, a bomboni su bili sigurni najmanje pet minuta. No važno je i gdje hrana padne. Kako kaže Harley Rotbart, profesor s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado, kuhinjski podovi su među najgorim mogućim mjestima na koje hrana može pasti. Razlog tome su bakterije koje postoje u neobrađenom mesu, i koje s enakupljaju po svim površinama, a one su u biti opasnije od onih koje se nakupljaju u prljavštini i prašini.

Ukratko, bolje je da, ako već morate, pravilo 'pet sekundi' primjenjujete u dvorištu nego u kuhinji. Osim kuhinje, a to valjda ni ne treba spominjati, kupaonice i toalet su također mjesta gdje bakterija ima na milijune. Ali, ako netko kojim slučajem konzumira hranu na takvim mjestima, vjerojatnije je da bakterije nisu njegov jedini problem.

21.07.2010. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno