« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SAVJETI :)

7 namirnica za dulji život

Orašasti plodovi su prave male riznice zdravlja i dugovječnosti, pa evo što vam donose

Za dug i zdrav život
Za dug i zdrav život (Arhiva)
Više o

orasi

,

bademi

,

orašasti plodovi

,

pistacije

Dug i zdrav život može vam garantirati jedino zdrava prehrana, a u nju definitivno spadaju orašasti plodovi, prave male riznice zdravlja i dugovječnosti, pa evo što vam donose:

Bademi - obiluje vitaminima B1, B2, B6 i E. Bademi su odlični za živčani sustav jer su bogati kalijem, željezom, magnezijem, proteinima. Sadrže i cink koji jača vaš imunitet. Bogati su kalcijem pa čuvaju vaše kosti i zube. 

Brazilski oraščići - bogati su selenom, stoga pazite prilikom konzumacije. Dnevno ne bi smjeli unijeti više od 20-40 grama ovog ploda u organizam jer u suprotom može doći do trovanja selenom! Izvrsni su za podizanje energije. Sadrže još i kalij, proteine, cink, vlakna, vitamin E.

Indijski oraščići - poput već nabrojanih orašastih plodova i ovaj obiluje vrijednim mineralima i vitaminima. Ovdje valja istaknuti bakar, fosfor, magnezij i B vitamine. Indijski se oraščić preporučuje kod  visokog kolesterola. Također ima i antibakterijska svojstva te može pomoći u sprječavanju nastanka karijesa.

Kikiriki - izvrstan su izvor proteina i folne kiseline. Snižava razinu kolesterola u krvi i pomaže u prevenciji dijabetesa. Kikiriki je prirodan izvor vitamina D i E. Nemojte konzumirati puno slanog kikirikija. Radije ga kupite neoljuštenog jer takav ima znatno više vitamina i minerala.

Lješnjaci - bogati su kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom, proteinima, kalijem, vitaminima B6 i E te folnom kiselinom. Sadrže masnoće koje su dobre za srce te smanjuju krvni tlak.

Orasi - bogati su vitaminima B, E i K, vlakanima, kalcijem, magnezijem i željezom. Imaju puno antioksidansa i smanjuju loši kolesterol. Pomažu u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Pistacije - najmanje deblja jer jedan komad ima tek četiri kalorije. Prirodni je izvor kalija i vitamina B6. Sadrži još i proteine, vlakna, kalcij, željezo, vitamin E i vitamin B1.

Preporučuje se dnevna konzumacija oko 30 g orašastih plodova. Otprilike to je količina koja stane na dlan. Nemojte se odlučiti na samo jedan plod, pokušajte ih što više kombinirati. Samo oprez s brazilskim oraščićem. Nemojte ih uzimati više od nekoliko na dan! 

29.11.2018. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno