« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
ZAPAMTITE :)

7 namirnica koje brinu za vaš tlak

Osim lijekovima tlak uspješno možete (osim, naravno, u ekstremnim slučajevima) držati pod kontrolom i pravilnim odabirom namirnica koje će ga prirodno sniziti

Brokula je odličan saveznik u borbi protiv visokog tlaka
Brokula je odličan saveznik u borbi protiv visokog tlaka (Arhiva)
Više o

hrana

,

visoki tlak

,

namirnice

Visoki krvni tlak jedna je od bolesti koje se šire velikom brzinom, a takvom trendu umnogome pridonosi i nezdrava prehrana.

No, na sreću, osim lijekovima tlak uspješno možete (osim, naravno, u ekstremnim slučajevima) držati pod kontrolom i pravilnim odabirom namirnica koje će ga prirodno sniziti.

7 namirnica koje snižavaju tlak

Banane - s jednom srednje velikom bananom zadovoljit ćete 12 posto dnevnih potreba za kalijem. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate je bacati. Zamrznite ju u ledenici i od nje napravite ledeni desert. 

Bijeli grah - u grahu se nalazi značajna količina kalcija, magnezija i kalija koja blagonaklono djeluje na snižavanje krvnog tlaka. Grah možete jesti u obliku variva, od njega raditi juhe, dodavati ga salatama, ili pripremiti pire. 

Breskve - omiljeno ljetno osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranjivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smoothieje.

Brokula - stotinu grama kuhane brokule na pari zadovoljit će 6 posto dnevnih potreba za kalcijem, 8 posto za magnezijem i 14 posto za kalijem. Ovo povrće obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrštavati na jelovnik.

Jogurt -  ovaj mliječni proizvod je odličan izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela. 

Kelj - ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti na salatu ili lešo. 

Kivi - osim što obiluju vitaminom C, kiviji će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Najbolje ga je jesti svježeg u sklopu voćnih salata. 

12.05.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno