« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
PROVJERITE!

6 znakova depresije kod djece

Postoje situacije u kojima dječji plač i neobično ponašanje ne smijemo ignorirati jer mogu ukazivati na stanje koje se zove depresija kod djece

Prepoznajte ih na vrijeme...
Prepoznajte ih na vrijeme... (DeviantArt)
Više o

djeca

,

depresija

,

znakovi depresije

Djeca su puna emocija i nemaju nekog velikog problema s njihovim izražavanjem, tako da je vjerojatno svaki roditelj navikao na potoke suza, ispade bijesa, ludu sreću i sve ostale načine izražavanja.

Ipak, postoje situacije u kojima njihov plač i neobično ponašanje ne smijemo ignorirati jer mogu ukazivati na stanje koje se zove depresija kod djece.

Fizički simptomi - ukoliko se vaše dijete učestalo žali primjerice  na glavobolju ili bolove u trbuhu, a pritom je bezvoljno i nema energije ni za što, savjetujte se s liječnikom. Osobito ako simptomi potraju dulje od dva tjedna. 

Napadi bijesa i ljutnje - ispadi bijesa karateristični su za djecu, osobit kada ne dobiju nešto što žele. No, ako se ispadi bijesa poklapaju s ostalim gore navedenim simptomima, odnosno događaju se u istom periodu, vrijeme je da posjetite školskog psihologa ili pedijatra. 

Osjeća beznađa i bespomoćnosti - ovo ćete primjetiti slušajući ga. Ukoliko koristi negativne i pesimistične termine te se samosažaljeva, odmah reagirajte jer to što govori moež ukazivati na depresiju kod djece. Pokažite mu da uvijek postoji ljepša strana svega i naučite ga pozitivnom razmišljanu. To je vještina i ona se vježba. 

Povlačenje u sebe - stalan osjećaj tuge i beznađa čine da se povlačimo u sebe. Isto tako djeluju i kod djece. Ukoliko vidite da dijete teže funkcionira u školi, u druženju s prijateljim, u obavljanju kućnih zadataka ili pak više vremena provodi samo u sobi (a nije u pubertetu), reagirajte. To sve mogu biti znaci depresije kod djece.

Samoozljeđivanje - bilo koji znak samoozljeđivanja alarm je koji ne smijete ignorirati. Djea, kao i odrasli na taj način pokušavaju suzbiti emocionalnu bol. reagirajte na vrijeme, razgovarajte s nji i odvedite ga psihologu. Dječja depresija se liječi, no važno je pravovremeno je otkriti i pomoći djetetu da odraste u zdravu i vedru osobu. 

Stalno plakanje - ukoliko su se loši dani zaredaju pa primjetite da dugo niste vidjeli djetetov osmijeh, vrijeme je da nešto poduzmete. Ukoliko je vaše dijete danima tužno i često plače, porazgovarajte s njim, vidite postoji li dublji razlog zbog kojega je tužno.

20.03.2018. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno