« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STRAH OD OSUDE

50 posto žena smatra da su žrtve same odgovorne za silovanje

Nova studija pokazala je kako polovica ispitanih žena smatra da su žrtve krive za napad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

silovanje

,

anketa

,

žrtve

Svaka deseta izjavila je da je provokativno plesanje, flertanje ili nošenje oskudne odjeće djelomično odgovorno. Ova kultura nametanja krivnje odvraća žrtve da prijave zločin, navode klinike za žrtve seksualnog zlostavljanja, koje su provele istraživanje.

Također je otkriveno da svaki treći muškarac ne smatra kako se radi o silovanju ako svoju partnericu prisile na seks protivno njezinoj volji.

Anketa, provedena na 1000 odraslih osoba donosi i podatak da 54 posto žena vjeruje kako su i žrtve silovanja odgovorne za napad. Žene puno više osuđuju žrtve od muškaraca, a tome su najsklonije on iz dobne skupine 18-23.

Skoro petina žena smatra da je žrtva pogriješila ako je s napadačem otišla u njegov dom, dok 13 posto misli kako osoba koja pleše na provokativan način ili flerta mora biti spremna na posljedice. Izvještaj ˝ Wake Up To Rape˝ također otkriva kako 14 posto žena vjeruje da su većina optužbi za silovanje izmišljena.

Elizabeth Harrison, voditeljica utočišta za žrtve seksualnih napada Whitechapel Haven u Londonu objašnjava: ˝Žene misle da je u takvim slučajevima žrtva odgovorna, jer je bila pijana ili nosila kratku suknju. Smatraju da ako se tako ne ponašaju, to im se neće ni dogoditi. No činjenica je da se silovanje može dogoditi svakome u bilo kakvim okolnostima.˝

Anketa je također otkrila da svaka peta žena ne bi prijavila silovanje policiji, jer bi se osjećale previše posramljeno. Četvrtina je dodala da ništa ne bi rekle ako bi smatrale da su na neki način izazvale napadača.

15.02.2010. 18:06:30
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lucia
    18.03.2010. 16:49
    glupe žene. sramim se što sam žensko zbog takvih nedojebanih krava:/
Novi komentar
nužno
nužno