« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

5 tajni pravih majstora roštilja

Kako vam na tanjuru ne bi bili zagoreni ćevapi, suha piletina ili nepečeni šnicli, evo pet malih tajni majstora roštilja

Postanite majstor roštilja
Postanite majstor roštilja (Arhiva)
Više o

roštilj

,

savjeti

,

začini

,

marinada

Roštiljanje se čini kao jednostavan zadatak, samo treba zapaliti vatru i ispeći meso... naravno, to ne može biti dalje od istine nego što jest, jer se i tu trebaju primjeniti neki trikovi kako bi to što stavljate na tanjur bilo ne samo jestivo, već i ukusno. 

Kako vam na tanjuru ne bi bili zagoreni ćevapi, suha piletina ili nepečeni šnicli, evo pet malih tajni majstora roštilja.

Začinite meso na vrijeme - pravi majstori roštilja dobro znaju da su začini i priprema mesa jednako, ako ne i više, bitna kao i samo roštiljanje. Koristite kvalitetnu morsku sol, luk, češnjak i crni papar, a to će stvoriti finu hrskavu koricu na površini mesa. Začini trebaju dovoljno vremena da se stope i prodru u meso pa je potrebno barem jedan sat prije roštilja začiniti ga. 

Napravite pravu marinadu - svaki majstor ima neku svoju marinadu s tajnim sastojcima, no  marinada od soli, malo smeđeg šećera, ružmarina, češnjaka i crnog papra dat će mesu poseban okus i aromu. Možete isprobati i marinadu od melase, timijana, limuna i češnjaka po receptu kuhara iz Galvin Green Man Puba u Velikoj Britaniji koji su otkrili za Independent. 

Pripremite roštilj - morate ga pripremiti na vrijeme. Želite peći meso iznad žara, a ne na 'živoj' direktnoj vatri. Zapalite brikete barem sat vremena prije nego što počnete peći meso. Užareni briketi dat će mesu fini okus i omogućiti karamelizaciju što će rezultirati sočnim mesom. 

Izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme - mesu dopustite da dođe na sobnu temperaturu. Na taj ćete način skratiti vrijeme pripreme i omogućiti da se meso jednako ispeče.

Pustite da meso odstoji - kada završite grillanje, pustite da meso odstoji barem 10 minuta. Meso će se 'opustiti' pa će se sokovi bolje rasporediti unutar odreska i biti će intenzivniji, ako malo 'odsjednu'. Osim toga, vi ćete imati vremena pripremiti priloge i umake. 

28.07.2018. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno