« Život
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 stvari koje psi nikako ne smiju jesti

Vaš ljubimac može uživati u nemasnom i termički obrađenom mesu, a ponekad ih možete počastiti manjim količinama banane i jabuke

Što se daje jesti psu
Što se daje jesti psu (Arhiva)
Više o

hrana

,

psi

,

zabranjena hrana

Za pse je ljudska hrana luksuz, ali samo dok ju ne počne probavljati, a onda mogu početi pravi problemi. Provjerite koje su namirnice opasne za vaše pse i nikada ih ne bi trebali konzumirati. 

Alkohol - djeluje jednako kao na ljude, ali puno, puno intenzivnije. Alkohol radi ogromnu štetu jetri psa, a izaziva povraćanje, proljev, probleme s koordinacijom i disanjem. Lako je moguće da dođe do prestanka disanja, kome kod psa i smrti. Što su psi manji to teže podnose alkohol, a veća je opasnost od fatalnih posljedica. 

Avokado - to što je avokado postao sastavni dio vašeg doručka ne znači da mora postati i vašem psu, štoviše, ne smije. Psi često reagiraju na avokadu povraćanjem i proljevom zbog spoja persina, a može ostati 'zaglavljen' u probavnom traktu zbog čega psi mogu uginuti. 

Čokolada - većina vlasnika zna da je čokolada pogubna za njihove ljubimce, ali svejedno im daju manje komadiće kada ih traže. Međutim, sve čokolade sadrže teobromin, a za pse su posebno pogubne tamne čokolade. Čokolada može biti razlog napadaja, problema sa srcem, trncima, a može rezultirati smrću. 

Grožđe - psi loše reagiraju na grožđe, a brzo izaziva mučninu i povrćanje. Mala količina dovoljna je da uzrokuje otkazivanje bubrega. Povraćanje je rani znak problema s bubrezima, a već sljedeći dan pas će postati depresivan i bezvoljan. 

Xylitol - ksilitol je umjetni zaslađivač koji nalazimo u slatkišima, žvakama, pasti za zube i pekarskim proizvodima. Komad krafne koja vam je ostala nemojte davati svom psu jer bi ksilitol mogao uzrokovati veliki i nagli pad šećera, a to bi moglo rezultirati otkazivanjem jetre. Simptomi problema s jetrom uključuju povraćanje, tromost, teturanje pa čak i napadaje. 

Što psi smiju jesti od ljudske hrane?

Ljudski meni koji mogu konzumirati i psi relativno je siromašan. Međutim, vaš ljubimac može uživati u nemasnom i termički obrađenom mesu, a ponekad ih možete počastiti manjim količinama banane i jabuke. Može uživati u kuhanoj riži bez umaka i začina te povrću poput mrkve i tankih komadića krastavaca. 

28.06.2018. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno