« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ČINJENICE

5 razloga da jedete ugljikohidrate

Postoji cijeli niz znanstvenih dokaza za tvrdnju da su ugljikohidrati zdravi, štoviše, da će vam pomoći u skidanju viška kilograma

Ugljikohidrati obavezno, no pripazite koji
Ugljikohidrati obavezno, no pripazite koji (Wikipedia)
Više o

metabolizam

,

ugljikohidrati

,

topljenje masnoća

,

rezistentni škrob

Ugljikohidrati su se, prilično neočekivano, našli na vrhu lista zabranjene hrane u zadnje vrijeme, no kao i u svemu, i u ovom se slučaju pretjeruje - loši su prerađeni, jednostavni ugljikohidrati tipa bijelog brašna, dok je ostalima priča potpuno drugačija.

Naime, postoji cijeli niz znanstvenih dokaza za tvrdnju da su ugljikohidrati zdravi, štoviše, da će vam pomoći u skidanju viška kilograma - naročito rezistentni škrob koji suzbija apetit, glad i sres, snižava razine lošeg kolesterola i puni nas energijom.

Rezistentni škrob možemo pronaći u batatu, krumpiru, leći, mahunarkama, riži i sličnim namirnicama. 

S druge strane, pretjerano konzumiranje ovih namirnica dodat će vam neželjene kilograme, pa treba biti oprezan. Ipak, evo 5 glavnih razloga zašto ugljikohidrate morate jesti svakodnevno:

Daju osjećaj ugode - ako ih ostavite u svojoj prehrani osjećat ćete se dobro jer niste morali izbaciti cijelu grupu namirnica, što će vam dati poticaj za zdraviji način prehrane.

Drže vas sitima - dobri, rezistentni ugljikohidrati probavljaju se sporije i stvaraju osjećaj sitosti, kako u trbuhu tako i u mozgu.

Kontroliraju razine šećera u krvi - ispravna kombinacija ugljikohidrata i ostalih namirnica na najbolji mogući način kontrolira razinu šećera u krvi.

Tope masno tkivo na trbuhu - brže od bilo koje druge grupe namirnica, tek toliko da znate.

Ubrzavaju metabolizam - visok udjel rezistentnog škroba u ugljikohidratima ubrzat će metabolizam i sve ostale procese koji sagorijevaju masnoće.

Stoga, ugljikohidrati obavezno, no pripazite koji.

19.10.2016. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno