« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZNATE LI?

5 plodova koje ne trebate guliti

Osim što ćete uštedjeti vrijeme, zadržat ćete i mnoge hranjive sastojke i okuse koji bi se izgubili guljenjem

Što se guli, a što ne?
Što se guli, a što ne? (Shutterstock)
Više o

voće

,

povrće

,

kora

,

guljenje

Neke vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo guliti, iako nam je to ustaljena praksa.

Osim što ćete uštedjeti vrijeme, zadržat ćete i mnoge hranjive sastojke i okuse koji bi se izgubili guljenjem.

Stoga, evo 5 plodova koji su zdraviji neoguljeni:

Jabuke - mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi

Krumpir - uobičajeno je da se za pire krumpir, krumpir salatu, pa čak i pečeni krumpir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro operite. 

Mrkva - sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je gulite.

Patlidžan - kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja stanicaa zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti.

Svježi krastavci - iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor.

13.08.2018. 08:47:00
Novi komentar
nužno
nužno