5 namirnica koje zadržavaju vodu
U borbi protiv zadržavanja vode, dr. Dubrow preporučuje hranu bogatu magnezijem i kalijem - poput badema, tamne čokolade, banana i avokada

Osjećaj teških, otečenih nogu osobito je čest ljeti - i nimalo ugodan. Dobra vijest je da postoji nekoliko načina za sprječavanje zadržavanja vode, a jedan od njih je izbjegavanje namirnica koje pogoršavaju zadržavanje tekućine. Hrana koju konzumiramo izravno utječe na ravnotežu tekućina u tijelu, a neke od uobičajenih namirnica mogu potaknuti nakupljanje vode i pogoršati oticanje.
"Edem je medicinski izraz za oticanje uzrokovano nakupljanjem tekućine u tkivima. Najčešće se javlja u nogama, gležnjevima i stopalima, ali može zahvatiti i ruke, lice pa čak i pluća", objašnjava liječnik dr. Asimah Hanif za Vogue.
Uz zdravstvena stanja i određene lijekove, uzrok može biti i nedostatak kretanja ili loša cirkulacija. "Čak i jednostavno dugotrajno sjedenje ili stajanje, osobito na vrućini, može uzrokovati oticanje", dodaje. Prema riječima kirurga dr. Terryja Dubrowa, žene su često osjetljivije na blage edeme zbog hormonalnih promjena ili putovanja: "To je način na koji vam tijelo govori da nešto nije u ravnoteži", ističe.
Dakle, prema liječnicima, ovo je popis namirnica koje mogu izazvati zadržavanje vode u tijelu.
Dimljeni losos - poput konzervirane tune, i dimljeni losos sadrži mnogo natrija. "Natrij je najveći krivac za zadržavanje vode", kaže dr. Dubrow.
Konzervirana tuna - zbog soli koja se dodaje tijekom obrade, konzervirana tuna može imati visok udio natrija, što pridonosi zadržavanju vode.
Krekeri - krekeri se često smatraju dobrom zamjenom za kruh, ali kao prerađeni proizvod mogu imati visok udio soli. "Rafinirani ugljikohidrati podižu razinu inzulina i potiču upalu, što može pogoršati oticanje", upozorava dr. Dubrow.
Rajčice - iako su bogate vodom, rajčice sadrže histamin koji može povećati propusnost krvnih žila i potaknuti zadržavanje tekućine. Kombiniranje s diuretskim povrćem poput krastavaca može ublažiti taj učinak.
Zreli sirevi - sirevi poput parmezana i cheddar sira sadrže visoke količine soli jer se tijekom zrenja gubi vlaga, a sol se koncentrira.
U borbi protiv zadržavanja vode, dr. Dubrow preporučuje hranu bogatu magnezijem i kalijem - poput badema, tamne čokolade, banana i avokada - jer pomaže u uklanjanju viška vode. Krastavci, celer, lubenica, lisnato povrće i cjelovite žitarice poboljšavaju cirkulaciju, a bobičasto voće, češnjak, luk i đumbir smanjuju upalu.
"Pijenje vode pomaže bubrezima i sprječava zadržavanje tekućine", dodaje dr. Hanif, a dr. Dubrow preporučuje i zeleni čaj te vodu s limunom za prirodnu detoksikaciju.
Osim pažljivog odabira hrane, važno je i kretanje. "Tjelesna aktivnost je ključna. Čak i lagana šetnja može pomoći da se višak tekućine izbaci iz nogu", tvrdi dr. Hanif. Ako puno sjedite, podignite noge kad god možete. I za kraj, važno je slušati tijelo - ako otečenost ne prolazi ili je praćena naglim debljanjem, najbolje je posavjetovati se s liječnikom.
Novi komentar