« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA

5 mitova o ženskom tijelu

Mnogo je dezinformacija o ženskim tijelima koje kruže u svijesti ljudi, ali u posljednje vrijeme stručnjaci se sve više trude stati im na kraj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (shutter)
Više o

trudnoća

,

zdravlje

,

san

,

mjesečnica

,

žena

,

tijelo

,

krvarenje

,

kontracepcija

Kao da već nije dovoljna činjenica da se o ženskom umu jako malo toga zna, sad je jasno i to da su određena znanja o njihovim tijelima također bila netočna, ili u najmanju ruku iskrivljena.

Mit 1: Žena ne može zatrudnjeti tijekom mjesečnice

Mala je vjerojatnost da će žena zatrudnjeti tijekom menstruacije, „ali kad se radi o trudnoći, ništa nije nemoguće", kaže Aaron Carroll sa Sveučilišta Indiana. Jednom kad se nađe unutar tijela žene, sperma može preživjeti i čekati jajašce i do tjedan dana. Do ovulacije može doći vrlo brzo nakon, pa čak i u nekim slučajevima tijekom krvarenja. Carroll kaže da vremenska kontrola nije pouzdana i da parovi koji se na nju najčešće oslanjaju obično imaju posebno ime - roditelji.

Mit 2: Kad nastupi menopauza opada želja za seksom

Menopauza predstavlja veliku promjenu u životu, ali ne nužno i promjenu u krevetu. Brojne studije sugeriraju da polovica žena u pedesetima prakticira seks i do nekoliko puta mjesečno. Iako su mogući naleti nezainteresiranosti i neugode, ne postoje izravne veze s menopauzom i seksualnim porivom. Stoga, savjetuju stručnjaci, ako se bližite toj velikoj Promjeni nema nikakvog razloga da se oprostite od orgazama.

Mit 3: Antibiotici čine kontracepcijske pilule nepouzdanima

„U to vjeruju čak i brojni liječnici", kaže Carroll. Kad se koriste samo kontracepcijske pilule, do njihova zakazivanja dolazi samo u jedan posto slučajeva. Carroll kaže da se taj postotak uopće ne mijenja čak i kad se počnu koristiti antibiotici. Ipak, potencijalni izuzetak je rifamin koji se koristi u slučajevima tuberkuloze. On smanjuje razinu hormona koji sprječavaju trudnoću a koje potiču kontracepcijske pilule, ali nije u potpunosti jasno koliki je njegov učinak u tom kontekstu. Carroll smatra da je ovaj mit nastao upravo zbog rifamina.

Mit 4: Muškarcima i ženama potrebna je ista količina sna

Prema istraživanju Edwarda Suareza sa Sveučilišta Duke iz 2008. godine, prevrtanje u krevetu kod žena izaziva više od psihičkog stresa i nemira - povećava se razina inzulina i razina upalnih procesa koji su ključni čimbenici za nastanak zdravstvenih problema. Oko 6,000 sudionika istraživanja stručnjaka sa Sveučilišta Warwick iz 2007. pokazalo je da žene koje spavaju pet ili manje sati po noći imaju dvostruke veće šanse za probleme s hipertenzijom od žena koje spavaju najmanje sedam sati. Kod muškaraca to nije slučaj.

Mit 5: Liječnik može vidjeti je li žena djevica

Kakvo god povećalo imali, liječnici jednostavno ne mogu 'vidjeti je li žena djevica ili nije, odnosno razlikovati djevicu od seksualno aktivnih žena. Nije to baš tako jednostavno kao traženje rupe na himenu jer, ako se gledaju činjenice, na himenu uvijek postoji rupa.

 „Mnogi misle da himen zatvara vaginu (dok se ne izgubi nevinost), no to jednostavno nije točno", kaže dr. Rachel Vreeman sa Sveučilišta Indiana, kolegica Aarona Carrolla. U rijetkim slučajevima himen zaista zatvara vaginu nakon čega dolazi do nakupljanja krvi i sekreta mjesečnice u rodnici što stvara ozbiljne zdravstvene probleme.

30.03.2010. 14:22:00
Novi komentar
nužno
nužno