« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

4 namirnice za dobro zdravlje mozga

Jednostavno je - ono što jedete utječe na vaše razmišljanje, pa tako odabir hrane utječe na naš mozak, kao i na raspoloženje

Orasi štite zdravlje mozga
Orasi štite zdravlje mozga (Arhiva)
Više o

mozak

,

zdravlje mozga

Mozak je zeznut organ - treba gomilu energije, a ako jedemo previše onda ćemo se udebljati i ulijeniti se. Zato se u zadnje vrijeme sve više govori o hrani za mozak... no, to nije tako jednostavno.

Naime, ni jedna hrana ne može jamčiti zdravlje mozga. On ovisi o zdravom tijelu, barem tako kaže Walter Willett, profesor epidemiologije i prehrane na Harvardu T. H. Chan škola javnog zdravlja.

No isto tako napominje: "Dobra cirkulacija krvi je važna, stoga su zdrave masti i zdravi ugljikohidrati dobar početak." Šareno povrće, voće, kruh od cjelovitih žitarica, jaja, orašasti plodovi, grah i bobičasto voće spadaju na ovaj popis.

Četiri namirnice koje pomažu da vaš mozak i tijelo budu zdravi su:

Bobičasto voće - šarene bobice mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od razvoja depresije.

Grah - bez obzira na boju ili oblik, grah osigurava folate, poznatije kao vitamin B9. Nedostatak folata može doprinijeti gubitku pamćenja i zaboravnosti.

Jaja - žumanjci su prepuni kolina, srodnika vitamina B, koji tijelo koristi za proizvodnju kemikalija koje utječu na raspoloženje i pamćenje.

Orašasti plodovi - istraživanje je pokazalo da žvakanje oraha može pomoći u zaštiti od gubitka pamćenja i odgoditi pad vještina razmišljanja, što se obično događa s godinama

Stoga, pazite što jedete!

23.12.2021. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno