« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
ZAPAMTITE!

3 savjeta za one koji sjede cijeli dan

Sjedenje je postalo toliko normalno u našim životima da je lako izgubiti osjećaj za to koliko zapravo sjedimo

Sjedite li i vi cijeli dan na poslu?
Sjedite li i vi cijeli dan na poslu? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

sjedenje

Sjedimo na poslu, kod kuće pa čak i kad izađemo na kavu s prijateljima. Sjedenje je postalo toliko normalno u našim životima da je lako izgubiti osjećaj za to koliko zapravo sjedimo. 

No, sjedilački način života košta nas zdravlja, tako je nužno potrebno pokrenuti se i poništiti negativne učinke sjedenja koji su opasniji i od cigareta.

Stoga, evo tri jednostavna savjeta:

Aktivno izvan posla - redovita fizička aktivnost najvažnija je kako bismo pobijedili negativan utjecaj sjedenja. Rastezanje i hodanje tijekom dana može učiniti razliku, ali ne postoji zamjena za redovito kretanje i jačanje tijela kroz tjelovježbu. Generalno bi odraslim osobama trebalo 30 minuta umjereno intenzivne aerobne aktivnosti barem pet dana u tjednu. No, čak i manje od toga je bolje nego ništa, a ključno je biti uporan i konzistentan. Čak i ako uspijete odvježbati 15 minuta dnevno, već činite puno za tijelo.

Rastežite se  - nakon dugačkog dana na poslu, prvi nam je instinkt leći i opustiti se. Međutim, zapravo bismo se trebali dobro rastegnuti. Ako ste se ikad digli i osjetili da su vam kukovi, vrat i ramena potpuno ukočeni - znate zašto je razgibavanje tako važno. Kroz dan uzmite par minuta kako biste okrenuli glavu nekoliko puta te rastegnuli ramena i kukove.

Ustanite i hodajte svaki sat - prema Sarah Kostyukovsky, koja je za MindBodyGreen otkrila najbolje trikove, sjedenje na duže vremenske periode može skratiti određene skupine mišića, a neke mišiće, poput gluteusa na stražnjici. može učiniti potpuno neaktivnim. Kratke pauze ispunjene šetanjem mogu aktivirati gluteuse. Važno je što više prekidati periode sjedenja pomicanjem tijela.

05.09.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno