« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 24 dana
SAVJETI

3 najzdravije sezonske voćke

Jesenje sezonsko voće poput jabuka, nara i kivija može imati dvostruku ulogu u rješavanju problema nadutosti, ali i pri gubitku neželjenih kilograma

Što bi trebali jesti?
Što bi trebali jesti? (Arhiva)
Više o

kivi

,

mršavljenje

,

jabuke

,

nar

Stigla je jesen, a njom i nove slatke muke - što pojesti od jesenskog voća. Naime, nadutost i višak kilograma su dvije uobičajene zdravstvene brige s kojima se mnogi ljudi bore. Nadutost, često uzrokovana viškom plinova ili zadržavanjem vode, može biti neugodna i utjecati na nečije samopouzdanje.

S druge strane, postizanje i održavanje zdrave težine je cilj za mnoge pojedince. Zanimljivo je da jesenje sezonsko voće može igrati dvostruku ulogu u rješavanju oba problema.

Jabuke - jabuke dolaze u sezonu tokom jesenjih mjeseci. Ovo sočno voće nije samo ukusno, već nudi i niz zdravstvenih prednosti. Jabuke su pune vlakana, koja pomažu probavi i pomažu u smanjenju nadutosti promovišući redovno pražnjenje crijeva. Nadalje, njihova niska kalorijska vrijednost i visok sadržaj vode čine ih odličnim izborom za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma.

Kivi - kivi, koji se često smatra tropskim užitkom, dolazi u sezonu tokom jeseni, što ga čini odličnim dodatkom vašoj jesenjoj ishrani. Kivi je prepun vlakana, koja mogu pomoći u varenju i ublažiti nadimanje promovišući efikasnu probavu. Također imaju relativno malo kalorija i visok sadržaj vitamina i minerala, što ih čini pametnim izborom za one koji žele da kontroliraju svoju težinu.

Nar - nar je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju upale i zadržavanju vode, doprinoseći smanjenju nadutosti. Osim toga, ovo voće ima relativno malo kalorija. Istraživanja su pokazala da nar može povećati nivoe dobrih bakterija u crijevima. Jedan nar sadrži oko 11 grama vlakana koja osigurava hranu (prebiotike) za zdrave crijevne bakterije (probiotici) i promovišu nesmetani probavni trakt kako bi promovirali kontrolu težine.

Sve u svemu, jedite voće!

07.10.2023. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.10.2023. 21:22
    Super nar obozavam
Novi komentar
nužno
nužno