« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
MYTHBUSTERS

3 mita o srčanim bolestima

Ugledna klinika Mayo navodi što sve trebate znati kako biste izbjegli popularne zablude i sačuvali zdravlje svog srca

Izbjegavanje jaja? Besmislica
Izbjegavanje jaja? Besmislica (Arhiva)
Više o

srčane bolesti

,

mitovi

Srčane bolesti jedne su od glavnih uzročnika smrti u svijetu, a hrana koju jedete može igrati glavnu ulogu u razvoju rizika od njih.

Ugledna klinika Mayo navodi što sve trebate znati kako biste izbjegli popularne zablude i sačuvali zdravlje svog srca.

Izbjegavanje jaja - žumanjci sadrže puno kolesterola. Dakle, logično je da konzumiranje velike količine kolesterola vodi do visokog kolesterola u tijelu. Međutim, realnost nije takva. Većinu kolesterola u tijelu stvara jetra, ali ne kroz prehranu. Također, istraživanja su pokazala razina kolesterola ima više veze s masnoćama koja jedete, trans-masnim kiselinama i zasićenim masnoćama, nego s kolesterolom.

Istina je da jaja sadrže hranjive tvari, uključujući vitamine A i D, kao i bjelančevine. Dugotrajna istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje nije povezano s većom stopom srčanog ili moždanog udara. Ali pazite što jedete uz jaja, stavljate li sa strane slaninu i sir što svakako može povećati rizik.

Kokosovo ulje je zdravo za kuhanje - kokosovo ulje izuzetno je puno zasićenih masti, ima ih čak 50 posto više nego maslac. No unatoč tome što je poznato da zasićene masnoće podižu razinu kolesterola, zagovornici vjeruju da su neke zasićene masti u kokosovom ulju (zvane trigliceridi srednjeg lanca) manje štetne i mogu zapravo podići razinu dobrog kolesterola.

Omega-3 masne kiseline pomoći će vašem srcu kao dodatak prehrani - konzumiranje ribe može sniziti rizik od srčanih bolesti zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama u ovoj vrsti hrane, što može smanjiti upalu i sniziti razinu triglicerida. Ali ako ne jedete ribu redovito ili uopće, omega-3 masne kiseline u obliku dodataka mogu vam se činiti kao dobra prečica. Međutim, kako navodi analiza velikih istraživanja u kojima je bilo uključeno gotovo 80 000 pacijenta nije pronađena veza između dodataka omega-3 masnih kiselina i bolesti srca. Iako dodaci nisu štetni možda je bolje konzumirati iz hrane nego iz bočica. 

 

25.11.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno