3 doručka koji će napraviti cirkus u vašem tijelu
Tri popularne opcije za doručak koje bi mogle povisiti kortizol i uzrokovati masnoću na trbuhu nakon 40. godine

Kako tijelo stari i postaje osjetljivije na hormonske promjene, uključujući i porast kortizola, važno je pratiti njegove razine. Kortizol utječe na metabolizam, razinu šećera u krvi i skladištenje masti te može pridonijeti tvrdokornoj masnoći na trbuhu, slabosti i razgradnji mišića.
Dakle, prehrana je jedan od najvažnijih čimbenika u regulaciji kortizola. Stoga je liječnik dr. Olalekan Otulana istaknuo tri popularne opcije za doručak koje bi mogle povisiti kortizol i uzrokovati masnoću na trbuhu nakon 40. godine. Evo na što posebno upozorava.
Prerađene energetske pločice - mnoge prerađene pločice koje se reklamiraju kao zdrave zapravo sadrže velike količine šećera, sirupa i konzervansa. "One često izazivaju isti odgovor šećera i kortizola kao i slatkiši", upozorava dr. Otulana. Umjesto da se oslanjamo na njih, bolje je unaprijed pripremiti zdrave doručke za ponijeti - naše tijelo će nam biti zahvalno.
Tost od bijelog kruha s marmeladom - ovaj klasični doručak sadrži gotovo isključivo rafinirane ugljikohidrate i dodani šećer, s vrlo malo vlakana i proteina. "To je kombinacija koja izaziva nagle oscilacije šećera u krvi, stimulira lučenje kortizola i povećava glad i žudnju tijekom dana", kaže dr. Otulana. Za zdraviju alternativu preporučuje integralni tost, koji je bogatiji vlaknima.
Zaslađene žitarice - zaslađene žitarice, iako praktične i ukusne, često sadrže velike količine dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu. "Zaslađene žitarice brzo podižu šećer u krvi, što dovodi do naglog pada i potiče lučenje kortizola da bi se razina glukoze vratila u ravnotežu. Taj ciklus može s vremenom povećati masnoću oko trbuha, osobito nakon 40. godine, kada metabolizam prirodno usporava", ističe liječnik dr. Otulana za SheFinds.
Stoga, pripazite ujutro, jer vam šlauf oko trbuha definitivno ne treba u životu...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar