2 namirnice koje usporavaju metabolizam
Cijelo vrijeme govorimo o tome kako ubrzati metabolizam, no obično pritom jedemo neke stvari svakodnevno, a ne bi trebali...

Za osobe koje imaju preddijabetes, održavanje zdrave i uravnotežene prehrane ključno je za kontrolu razine šećera u krvi. Preddijabetes treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje za poboljšanje prehrambenih navika kako bismo spriječili napredovanje u dijabetes koji može uzrokovati razne zdravstvene probleme, poput srčanih bolesti, problema s bubrezima i oštećenja živaca.
Važno je obratiti pozornost na unos šećera, ali nije riječ samo o slatkišima. Stručnjaci savjetuju smanjenje unosa i drugih vrsta hrane. Nutricionistica i dijetetičarka, Krutika Nanavati, upozorava da su ovo najgori izbori za osobe s preddijabetesom. Evo zašto.
Prženi krumpirići - pržena hrana nikada nije najbolja opcija za naše zdravlje, osobito ako imamo preddijabetes. "Pržena hrana, poput pomfrita i pohanih komadića piletine, često je puna nezdravih zasićenih masti. Ove vrste masti mogu povećati razinu šećera u krvi, što može dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa", objašnjava Nanavati za SheFinds. Umjesto toga, preporučuje se biranje nemasnih proteina i pečenih opcija, poput pečenog povrća. Povremeno uživanje u ovakvim namirnicama neće nužno dovesti do dijabetesa, ali za osobe s preddijabetesom vrlo je važno ograničiti njihov unos što je više moguće.
Bijeli kruh - rafinirane žitarice općenito su loš izbor za zdravlje, posebno su problematične za osobe koje žele kontrolirati razinu šećera u krvi. "Hrana poput bijelog kruha, bijele riže i procesiranih žitarica za doručak su rafinirane žitarice koje su lišene prehrambenih vlakana, vitamina i minerala", upozorava Nanavati. Tvrdi da te namirnice imaju visok glikemijski indeks i mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije. Umjesto toga, najbolje je birati cjelovite žitarice. "Cjelovite žitarice pružaju veću nutritivnu vrijednost zbog većeg sadržaja prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Njihov unos pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa", dodaje nutricionistica.
Prehrana igra ključnu ulogu u kontroli razine šećera u krvi, ali određene namirnice, poput bijelog kruha i krumpirića, mogu pogoršati stanje izazivanjem upala, povećanjem razine inzulina i poticanjem debljanja. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje ovih namirnica kako bismo spriječili debljanje, poboljšali osjetljivost na inzulin i smanjili rizik od razvoja dijabetesa u budućnosti.
Stoga, izbacite ove stvari iz prehrane!
Novi komentar