10 namirnica koje ne bismo smjeli držati u frižideru
Tikvice će truliti, a banane neće ni sazriti... a ima još hrpa drugih namirnica koje ni pod razno ne smijemo držati u hladnjaku
Svi znamo da piletina i mliječne namirnice spadaju u frižider, no postoji nekoliko njih koje smo zasigurno gurnuli na hlađenje, a zapravo ne bismo smjeli.
1. Lubenica - prije nego što ih počnemo rezati, lubenicama će biti sasvim dobro izvan frižidera jer će tako zadržati više antioksidansa. Kad ih jednom razrežemo i na kraju spremimo u frižider, moramo ih pokriti kako ne bi upile miris ostale hrane.
2. Med - med se na hladnoći kristalizira i stvrdne, pa postaje vrlo kompliciran za korištenje
3. Kava - ni mljevena, ni u zrncima, ne bi se smjela držati u frižideru jer joj vlaga nije najbolji prijatelj
4. Tikvice - moraju ostati na hladnom, no od presudne je važnosti da se čuvaju na suhome, u suprotnome će početi truliti. Najbolje ih je omotati u papirnate ubruse i držati u podrumu ili u kuhinji
5. Luk - postaje gnjecav ako ga režemo nakon što smo ga izvadili iz frižidera. U frižideru ga treba držati jedino nakon što ga već razrežemo, a onda, da spriječimo trulež, u plastičnom spremniku
6. Maslinovo ulje - Maslinovo ulje voli tamu (zato se obično pakira u tamne boce), dok niske temperature mogu utjecati na njegovu gustoću, pa čak i okus pa s njime trebamo biti oprezni.
7. Svježe bilje - bosiljak, ružmarin i slično aromatično bilje trebalo bi se držati ili u vodi (poput cvijeća) ili na suhom. Ako se stavi na policu frižidera, upit će vlažnost.
8. Rajčica - rajčica u frižideru gubi okus i teksturu, pa postaje gnjecava i teško se reže.
9. Kečap - kad već razgovaramo o rajčicama... U kečapu ima octa koji je prirodni konzervans, pa držanje u frižideru nije ni potrebno
10. Banane - ne samo da će im kora posmeđiti u frižideru, nego će usporiti proces sazrijevanja, pa ako ste ih kupili zelene, takve će dulje i ostati
Novi komentar