« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
EHHH...

Znate li zašto vas boli glava, ne spavate...

Ako vas muče glavobolja, nesanica ili mutan vid, možda provodite previše vremena pred ekranom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

nesanica

,

glavobolja

,

plavo svjetlo

Mobiteli, računala, televizori - sve je to oko nas i stalno je upaljeno, gleda se u to i, naravno,  loše je za vas: prevelika izloženost plavom svjetlu uzrokuje između ostalog iritaciju očiju i glavobolju.

Za vrijeme zatvaranja zbog pandemije mnogi su se okrenuli svojim televizorima, kompjuterima i mobitelima kao izvoru zabave. Mnogima se i društveni život prebacio na druženje preko ekrana, stoga svi više vremena provodimo ispred računala. No ta promjena na sve nas će imati i zdravstvene posljedice.

Plavo svjetlo prisutno je u dnevnoj svjetlosti, fluorescentnim svjetiljkama i LED ekranima,  ali smo mu također izloženi i kroz televizore, tablete, kompjutere i laptope.

"Elektronički uređaji obično emitiraju više svjetlosti u tom spektru nego prirodna svjetlost", pojasnio je londonski oftamolog Romesh Angunawela.

Prevelika izloženost plavom svjetlu uzrokuje između ostalog iritaciju očiju i glavobolju. Stručnjaci su stoga zabrinuti koliko puno vremena ljudi provode pred ovim uređajima i koliko su oni ponekad blizu lica, piše Daily Mirror.

Plavo svjetlo utječe na:

Koža - svi znamo da UV svjetlost utječe na našu kožu, no to čini i plava svjetlost. Prema jednom istraživanju, iako izloženost plavom svjetlu nije pokazala povezanost s razvojem raka, na koži su se pojavile tamne mrlje, koje se još nazivaju hiperpigmentacija. Još jedno laboratorijsko istraživanje pokazalo je da je samo jedan sat izlaganja zaslonu dovoljan da pridonese hiperpigmentaciji i starenju kože.

Oči - plavo svjetlo dodaje maglovitost stvarima koje vidite. Dakle, ako provodite puno vremena na ekranu, obično imate nešto što se zove umor od zaslona. Vaše se oči trude fokusirati, što ih može umoriti. Do umora prilikom gledanja u ekran dolazi i zato što ljudsko oko manje trepće prilikom upotrebe uređaja koji emitiraju plavo svjetlo. Osim naprezanja očiju, pretjerano gledanje u zaslon može uzrokovati glavobolju i umor. Iako su naše oči učinkovite kada je u pitanju blokiranje UV svjetla, manje su vješte kad je u pitanju plavo svjetlo.

Spavanje - savjet stručnjaka je da se u vrijeme pripreme za spavanje klonite elektronskih uređaja. Oni mogu uzrokovati nesanicu i ponovo vas razbuditi iako ste se prije toga osjećali umorno. Postoje jasni znanstveni dokazi koji pokazuju da izloženost plavom svjetlu remeti cikluse sna.


01.02.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.02.2021. 19:16
    mnogima smeta svasta
Novi komentar
nužno
nužno