« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Znate li što znače oznake na gumama?

U svrhu informiranja i pravilnoga odabira stručnjaci iz Goodyeara pripremili su pregled i objašnjenje glavnih oznaka

Upoznajte se s oznakama
Upoznajte se s oznakama (Automania)
Više o

oznake

,

gume

Automobilske gume jedna su od najvažnijih komponenti vozila, stoga pri izboru pravih guma za svoje vozilo moramo znati što znače oznake na njima. Slova i brojevi označeni na gumama, jako su važni za pravilan izbor gume za vaše vozilo. U svrhu informiranja i pravilnoga odabira stručnjaci iz Goodyeara pripremili su pregled i objašnjenje glavnih oznaka. A na što sve moramo obratiti pozornost?

1. Dimenzija: Jedan od najvažnijih podataka o gumi svakako je njihova veličina. Ta oznaka sastoji se od širine gume u milimetrima, njezine visine (izražene u postocima visine gume u usporedbi s njezinom širinom, što se naziva presjekom gume) te promjera unutarnjeg ruba u inčima ili palcima. To su također mjere koje proizvođač automobila definira pri izradi vozila i treba ih bezuvjetno uzeti u obzir.

2. Naljepnica EU: Svaka guma ima takozvanu naljepnicu EU koja obuhvaća oznake sa slovima od A (najbolja guma) do G. Naljepnica pokazuje kvalitetu gume za:

- prianjanje gume na mokroj površini (između oznake A i G pri brzini od 80 km/h zaustavni put razlikuje se čak 18 metara),
- iskoristivost koja neposredno utječe na potrošnju goriva (razlika između kategorija A i G iznosi oko 7,5 %, što godišnje kod 15.000 prevoženih kilometara znači oko 100 eura uštede) te
-vanjska buka, odnosno emisija buke (označena je u decibelima i crnim crticama kod simbola zvučnika; gume s jednom crticom su najtiše, a s tri crtice najglasnije).
Pri čitanju naljepnice EU treba upozoriti da kod zimskih guma naljepnica ne daje dovoljno podataka jer recimo nema informacije o tome koliko su gume učinkovite na snijegu.

Sve oznake pročitajte na portalu Automania.hr

20.11.2019. 17:30:00
Novi komentar
nužno
nužno