« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
RECEPTI

Znate li što sve možete s grahom ?

Jedan obrok od graha uz malo kalorija i masti obavlja zalihe željeza i magnezija te na taj način povećava energiju i antioksidativnu zaštitu u organizmu

Grah je sjajna namirnica
Grah je sjajna namirnica (Arhiva)
Više o

recepti

,

grah

,

najbolji recepti

,

burger

,

maska od graha

Sve vrste graha sadrže vrlo malo masnoća i kalorija, a odličan su izvor bjelačevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana koja snižavaju kolesterol. Grah ne sadrži gluten pa ga svi mogu konzumirati. Jedan obrok od graha uz malo kalorija i masti obavlja zalihe željeza i magnezija te na taj način povećava energiju i antioksidativnu zaštitu u organizmu.

Osim svega, grah dobro djeluje i na mentalno zdravlje jer sadrži vitamin tiamin, koji sudjeluje u sintezi acetilkolina, neurotransmitera čiji nedostatak može utjecati na pojavu nekih mentalnih bolesti poput demencije i Alzheimera. 

Neke vrste graha sadrže tvari koje mogu "napuhnuti", no i tu postoji par trikova koji mogu znatno ublažiti ili čak potpuno spriječiti napuhavanje i probleme s probavom. Stara dobra metoda je namakanje graha u vodi nekoliko sati prije nego što ga kuhamo.

Osim namakanja, možete stavit za vrijeme kuhanja i kombu algu koja sprječava stvaranje plinova. Osim alge i namakanja, dobro je u grah dodati lovor, kim, mažuran, timijan i/ili đumbir koji također pomažu.

Što sve možemo s grahom ? 

Maska od graha 

Sastojci : 

šalica bijelog graha
šalica vode
sok od pola limuna
1 žlica maslinovog ili sezamovog ulja

Priprema :

Grah kuhajte dok ne postane mekan. Višak vode ocjedite, a grah dok je još topao usitnite ili propasirajte kroz sito. Smjesi dodajte sok od limuna i ulje te dok je još toplo nanesite na lice. Masku držite oko 20minuta i zatim isperite prvo toplo, a zatim hladnom vodom. Ova maska čisti kožu, pomlađuje i odstranjuje pjege s lice. Može se koristiti 2x tjedno

Burger od graha

Sastojci :

800gr kuhanog graha
1 luk
3 češnja češnjaka
2 srednje ljute paprike
250 gr krušnih mrvica 
4 žlice mljevenog kumina
2 žlice slatke paprike
korijander (prstohvat) 
1 jaje
sol, papar, žličica ulja

Priprema:

Sitno narežite luk te ga popržite na tavi u vrlo malo ulja. Luku dodajte češnjak, korijander, papriku, kumin i ostale začine. Sve promiješajte i maknite s vatre. Grah ocijedite i usitnite vilicom, dodajte mu smjesu od luka, začine, jaja i krušne mrvice.

Sve dobro promješajte i oblikujte burgere. Ako želite da burgeri budu hrskavi, u posebnoj posudici istucite 2 žumanjka. Svaki burger premažite žumanjcem i uvaljajte u krušne mrvice.

Burgere možete peći u pečnici oko 3 0minuta na 220 stupnjeva ili pržiti u ulju dok ne porumene. Servirajte ih u pecivu kao hamburger ili uz bilo koji drugi prilog po izboru. 

02.07.2013. 09:03:00
Novi komentar
nužno
nužno