« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
SAVJETI

Znate li skuhati dobru kavu ili niste baš...?

Naravno, sto ljudi - sto ćudi, nekima je kava najbolja s mlijekom, drugima sa šećerom, a treći govore da u nju ide samo kava i voda... no, kako ih sve zadovoljiti

Za prvu jutarnju ;)
Za prvu jutarnju ;) (Arhiva)
Više o

kava

,

najbolja kava

,

dobra kava

Ako kuhate kavu, onda sigurno kažete da ste baš vi ti koji će vam napraviti najbolju kavu, samo sjednite i uživajte... E sad, što ćete dobiti u šalici, tu ima stvarno goleme količina mogućnosti i sve se lako može pokvariti, ili stvarno napraviti sjajnu šalicu kave.

U slučaju da želite svoju ritualnu jutarnju kavu pretvoriti u stvarni užitak, za početak vam treba prava kava, a ne instant... naravno.

E sad, evo što sve može poći krivo... ili dobro ;)

Čuvanje kave - kavu čuvajte na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta zrak kada se zatvori. Postoji mit koji kaže da je kavu najbolje držati u hladnjaku, međutim to nije točno - kava u hladnjaku gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Kupujte manje količine koje ćete u dogledno vrijeme i potrošiti (kava u zrnu duže ostaje svježa od mljevene kave).

Temperatura vode - kavu nije dobro šokirati kipućom vodom. Ukoliko pripremate tursku kavu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mljevene kave (uglavnom jednu žlicu po osobi i još jednu "za džezvu"). Ostavite na vatri dok ne zakuha (kava će se tada "dignuti"). Ukoliko pripremate french press, pričekajte 15-tak sekundi da se kipuća voda smiri, a temperatura spusti. Tek tada vodu prelijte preko kave.

>> Eko savjet tjedna - kava >>

Tvrdoća vode - tvrdoća vode bitno utječe na kvalitetu napitka. Što je voda tvrđa, to je kava lošija. Profesionalni automati za kavu stoga već imaju ugrađene filtere za vodu, a kvalitetu vode kod kuće također možete regulirati odgovarajućim filterima.

Znate li koliko kave treba staviti - količina zapravo ovisi o jačini koju želite u šalici. Kao što je navedeno, kod turske kave se uglavnom stavlja jedna žlica po osobi i još jedna dodatna "za džezvu". Računajte da vam po šalici treba oko osam grama kave. Kava za espresso ili tursku kavu mora biti sitno mljevena, dok je za french press potrebno grublje mljeveno zrno.

I, za kraj, što s onima koji vole mlijeko u kavi? Pa, tek toliko da znate, svježe, punomasno mlijeko svakako je najbolji izbor. Trajno mlijeko mijenja okus kave, a mlijeka s niskim udjelom masnoće kavu će samo razvodniti. 

Eto, vrijeme je za jutanju kavu, potrudite se malo ;)

20.12.2022. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.12.2022. 10:38
    volim s slagom i mlijekom
Novi komentar
nužno
nužno