« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
GUŠTAJTE...

Uz nadolazeće blagdane obnovimo svjetlost našeg života

Upotrijebimo život koji nam je darovan kako bi ovaj svijet bio bolji - za dobrobit naše djece i budućih naraštaja

Budite svoje svjetlo... ne samo sebi, nego i drugima
Budite svoje svjetlo... ne samo sebi, nego i drugima (Arhiva)
Više o

Jadranka Boban Pejić

,

bio&bio

1. Koje su vaše afirmacije kad su u pitanju blagdani? Njegujete li neke običaje, rituale, kako izgleda vaše predblagdansko i blagdansko vrijeme?  

Na kraju još jedne godine podsjećam se da sam tu zahvaljujući „krilima velikog vjetra"  te da pripreme za nadolazeće blagdane na prvom mjestu trebaju obnoviti svjetlost vlastitog života (često se u drevnim kulturama kaže da je zima vrijeme brige za svoju dušu). Stoga, većina mojih rituala u predblagdansko i blagdansko vrijeme ima dva osnovna izričaja. Jedan je okupljanje obitelji s različitih strana svijeta i dijeljenje vremena u zajedničkim ručkovima, druženjima, igrama itd. Drugi ritual, za mene podjednako važan, trenuci su mira i samoće, svojevrsne refleksije u kojoj radim „inventuru" vlastitih osjećaja, promišljanja i ideja kako bih nastavila dalje s onim što želim i ostavila iza sebe ono što mi više nije potrebno. I jedan i drugi ritual prati paljenje svijeća, eteričnih ulja te čitanje i pisanje nekih lijepih riječi.

2. Možete li s nama podijeliti nekoliko ideja za "plant based" božićni ili novogodišnji ručak? Kako će vaš izgledati?

Naš obiteljski blagdanski stol uglavnom izgleda ovako: neka fina gusta kremasta juha od povrća s krutonima od kruha koje fantastično radi moj suprug. Obično za juhu koristim sitno sjeckani svježi korijen đumbira propirjan na ulju koji juhi daje prekrasan okus te začin kardamom koji odlično ide u kremaste juhe. Veganska sarma s fantastičnim Zrno kiselim kupusom uz zapečeno povrće i kuhano zeleno lisnato. Nadjev za sarmu napravim od smeđe riže koju prethodno skuham pa pomiješam s dimljenom paprikom, prženim tempehom i seitanom te sitno sjeckanim lukom i češnjakom. Od zelenog, u zadnje vrijeme mi je brokula bimi, pa ju samo kratko skuham na pari i prelijem s malo maslinovog ulja.

3. Kad je u pitanju slatko, koji je vaš odabir, što uživate pripremati?

Već godinama su mi najdraži kremasti deserti posluženi u čaši. Napravim obično dvije - tri fine kreme, jednu od badema, drugu od čokolade te treću od voća i onda to slažem u čaše. U slojeve između dodam malo prhkih keksa. Ovakvi, rashlađeni, deserti izvrsni su za sve uzraste i lagani su te takvi više nego dobrodošli nakon obilnog obroka.

4. Kako uživati u blagdanima bez pretjerivanja u hrani? Je li tajna u planiranju obroka, odnosno u tome da ne napravimo previše hrane? S druge strane, kako odoljeti onom ekstra kolaču ili keksu?

Čini mi se da je važno osvijestiti da treba jesti kad smo gladni i hranom ne kompenzirati nedostatak kretanja, komunikacije, neispunjenih želja, očekivanja itd. U hrani više uživamo kad imamo pauzu od nekoliko sati između obroka, stalno jedenje preopterećuje organizam i umara te nas čini još pasivnijima pa upadamo u svojevrsni začarani krug. Često umjesto da pijemo (ne prepoznajemo žeđ tj. potrebu organizma za vodom) mi jedemo ili pijemo gazirana pića. Blagdani trebaju biti vrijeme uživanja ali to ne znači isključivo uživanje u hrani (i prejedanje) već u različitim aktivnostima koje nas hrane i opuštaju (druženje, plesanje, pjevanje, čitanje, šetnje, ali i pisanje dnevnika, meditacija, disanje, lagano istezanje, yoga itd.). Često vrijedi ono pravilo „manje je više", na kraju svečanost je u našim mislima, stavovima i ponašanju i to na kraju određuje atmosferu.

5. Islanđani već deset godina njeguju tradiciju poklanjanja knjiga za Badnjak, a večer provode čitajući. Koje biste vi knjige izdvojili kao idealan dar?

Ima nešto islandsko u meni. Najljepši poklon za mene je također knjiga a čitanje omiljena aktivnost. Preporučila bih dvije knjige za fantastičan dar povodom ovih blagdana: Ukradena pažnja Johan Hari je internacionalni bestseler i za mene knjiga desetljeća, nakon nje zaista drugačijim očima gledate na svoje vrijeme i život. Druga preporuka je roman Svježa voda za cvijeće, francuske autorice Valerie Perrin, predivno napisana knjiga u kojoj ćete sigurno uživati.

6. Imate li neku misao ili poruku za nadolazeću godinu koju biste željeli podijeliti s čitateljima?

Iz Knjige nade Jane Goodall: Upotrijebimo život koji nam je darovan kako bi ovaj svijet bio bolji. Za dobrobit naše djece i budućih naraštaja. Za dobrobit onih koji pate u siromaštvu. Za dobrobit usamljenih. I za dobrobit naše braće i sestara u prirodi -životinja i biljaka. Molim vas, molim vas, prihvatite izazov, suočite se s izazovom, nadahnjujte one kojima ste okruženi i pomažite im, dajte svoj doprinos. Nađite svoje razloge za nadu i neka vas oni vode.

20.12.2022. 17:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.12.2022. 17:05
    nek bude zdravlja to njajvaznije
Novi komentar
nužno
nužno