« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KALKULATOR ŠTETNOSTI

Znate li koliko je ustvari 'prljava' vaša hrana

IZRAČUNAJTE koliko jedan vaš prosječan obrok šteti okolišu, odnosno koliki je vaš doprinos klimatskim promjenama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

hrana

,

CO2

,

govedina

,

ugljični dioksid

,

krave

,

kalkulator

Govedina i prženi krumpirići - loše. Tost s maslacem - dobro. Cheeseburger - loše. Omlet - dobro.

Ne, ovo nisu savjeti za mršavljenje već samo neka od pravila takozvane 'nula ugljičnog dioskida' prehrane, novog koncepta BAMC-a (Bon Appétit Management Company) kojemu je namjera potaknuti ljude da daju svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena kroz odabir hrane. LCDC, odnosno Low Carbon Diet Calculator, internetski je alat koji omogućuje korisnicima da stavljaju i vade sastojke u virtualnu tavu za pečenje i tako provjere njihovu 'ugljičnu vrijednost'. Rezultati se temelje na količini CO2 koji je potreban da bi se svaki sastojak proizveo i transportirao od polja do tanjura.

„Svaki dan pravimo sitne izbore i donosimo male odluke, ali kad bi se sve to skupilo na gomilu zaista se može puno toga promijeniti", kaže Maisie Greenawalt u ime Bon Appétita, grupe koja educira ljude o tome kako njihov odabir hrane utječe na okoliš. Govedina podrazumijeva puno CO2 - zbrojite plinove koje krave proizvode, količinu energije potrebnu za proizvodnju hrane za te životinje, vrijeme koje je potrebno za njihov uzgoj (za razliku od biljaka) i vrijeme i energiju koji su potrebni da biste pripremili jelo.

Lokalno uzgojeni sezonski proizvodi, i bilo što što dolazi u manjim pakiranjima, stvoreni su uz manje CO2 jer zahtijevaju manje energije prilikom proizvodnje. Odabir hrane ima velik utjecaj na promjenu klime. Svaki pojedinac može odlučiti svakoga dana da jede na 'niskougljični način'", zaključuje Greenawalt.

Piše: Josefina Salomon/Metro World News, London
15.04.2010. 14:14:00
Novi komentar
nužno
nužno