« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
IQ

Znate li kada ste - najpametniji

Tako se jasno i glasno može reći u kojim smo to godinama najpametniji, pa ne bi bilo loše dočekati ih spremno za napredak

Kad mozak radi najbolje?
Kad mozak radi najbolje? (Arhiva)
Više o

inteligencija

,

IQ

,

godine

Inteligencija nam dolazi s rođenjem i tijekom godina se može i povećati i smanjiti u zavisnosti od okoline i načina života, no ipak se u cijeloj priči treba konzultirati i Majku Prirodu koja nam je neke stvari jednostavno zadala i ne možemo ih promijeniti.

Tako se jasno i glasno može reći u kojim smo to godinama najpametniji, pa ne bi bilo loše dočekati ih spremno za napredak, a jednako tako biti sigurni da ako smo ih prošli, više baš i nemamo puno prostora za popravni na tom polju.

Vjerovali ili ne, stanice ljudskog mozga počinju umirati već kad navršimo 20 godina, i to ne samo onima koji burno žive, već svima - radi se o prirodnom procesu starenja koji zapravo na utječe na kvocijent inteligencije, no zato utječe na stanje neurona.

Naime, neuroni su omotani mijelinskom ovojnicom koja ima sposobnost električne provodljivosti. Mijelinska ovojnica pomaže ubrzavanju prijenosa živčanih podražaja zbog čega možemo brže procesuirati i reagirati na informacije iz okoline.

Dokazano je da mijelinska ovojnica počinje slabjeti nakon 40. godine i s godinama se istroši zbog čega reagiramo i razmišljamo sporije. Netom prije nego uđemo u četrdesete, naša moždana aktivnost doživi svoj vrhunac.

Znanstvenike sa Sveučilišta u Kaliforniji zanimalo je s koliko godina smo najpametniji pa su prema dobivenim rezultatima sastavili dijagram moždane aktivnosti i otkrili da ona svoj vrhunac doseže kada imamo 39 godina, odnosno da smo s 39 najpametniji.

'Mijelinska ovojnica počinje slabjeti oko 30. godine, ali kada navršimo 39 godina naše tijelo je sposobno obnoviti je', ističe George Bartzokis, profesor na Sveučilištu u Kaliforniji. Nakon 39. godine mijelinska ovojnica sve se sporije obnavlja, odnosno počinje propadati zbog čega počinjemo sve sporije i teže procesuirati informacije

15.06.2017. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno