« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVAČKI KRIMINAL

Znanstvenici 'ukrali' struju iz algi

Otkriće stanfordskih stručnjaka otvorit će nova vrata u potrazi za zelenim i obnovljivim izvorima energije

Algi Chlamydomonas reinhardtii znanstvenici su ukrali struju
Algi Chlamydomonas reinhardtii znanstvenici su ukrali struju (Wikipedia)
Više o

struja

,

alge

,

električna energija

Krađa struje česta je pojava u svijetu. Stoga ne čudi da su i znanstvenici podlegli toj praksi. Šalu na stranu, energija je skupa i teška za prikupiti pa je sasvim normalno razmišljati o lakšim načinima da se dođe do nje. Po prvi puta u povijesti, znanstvenici iz Kalifornije uspješno su 'ukrali' električnu struju iz - algi. Njihovo istraživanje moglo bi dovesti do novih, za okoliš prihvatljivih metoda proizvodnje električne energije. Fritz Prinz, znanstvenik sa Sveučilišta Stanford potvrdio je uspjeh spomenute 'kriminalne radnje'. Razna bića kradu energiju iz biljaka i algi otkako postoje - obično se radi o kemijskoj energiji koja je spremljena u obliku šećera i sl.

Ipak, u slučaju stanfordskih znanstvenika, ukradeni su elektroni iz rasprostranjene alge naziva Chlamydomonas reinhardtii. Kako bi izvukli energiju iz njih, znanstvenici su alge stimulirali manjom količinom električne energije. No, taj proces uspijeva samo kad su alge izložene Sunčevoj svjetlosti. Ako se nalaze u mraku, neće proizvoditi struju. Količina struje koja se prikuplja iz algi zasad je premala da bi se koristila za rad bilo koje postojeće naprave, ali valja uzeti u obzir da su alge malene, jeftine i brojne i da bi se usavršavanjem tehnologije moglo zaista profitirati.

Ipak, priznaje Prinz, potrebne su milijarde algi da bi stvar funkcionirala na normalnoj razini. Usto zasad ne postoji ni kvalitetan način ni stroj za korištenje i prikupljanje energije iz njih. Tako će biti još godinama, ali ne i zauvijek, uvjeren je Prinz. Njegov kolega sa Sveučilišta Yale slaže se kako su alge kao izvor struje zasad nepraktične, ali dodaje da je uopće fascinantno da je to moguće te da je naprosto nevjerojatno da je Prinz uspio izvući struju iz njih. Svi se ipak slažu da će ovo otkriće otvoriti nova vrata u potrazi za zelenim i obnovljivim izvorima energije.

26.03.2010. 23:04:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mijo Maljković
    08.05.2010. 22:10
    HEP-u sam ponudio INSTRUMENT-UREĐAJ ili DETEKTOR koji otkriva sve ilegalno prikopčane potrošaće i to 100% i to bez obzira bili u funkciji ili ne u vrijeme kontrole!I nisam tu stao.Obavjestio sam i drž.tajnika za energetiku imenom Branimir Horaček,te Predsjednika-cu Vlade RH,ma da se netko osvrnio!Stoga predlažem Vladi RH:Nađite sposobne ljude za "Državnu agenciju",koja će meni pomoći prizvesti 30-ak tisuća INSTRUMENATA(jer slične ili gotovo iste probleme imaju sve zemlje i države u tranziciji,a i druge) te da nas Vlada plati samo sa 5% naplaćenih kazni od nas "malih" i "neovlaštenih" korisnika,a s 1% KAZNI od industrijskog blago rečeno "neovlaštenog korištenja" el.energije!Preko noći puniji proračun RH,a po objavi(jače medijskog gledanja i slušanja) "mog čarobnog izuma"(a treba trominutni video-spot iz kojeg će se ljudi isšokirati vidjevši te osobine)smanjiti će se "lijeva ruka desni džep" te se možda instrument-uređaj ili detektor za jednu godinu neće morati intenzivnije niti koristiti!?Dakle po "disciplini" korištenja glavnog energenta svugdje u svijetu,pa tako i u RH mi građani ne bi morali imati ratu 700-800 ili 900 Kn nego sa STRUJOM U POGLEDU CIJENE "ZNATNO"DOLJE!??Kad struja poskupi "lančanom reakcijom" poskupjeti će sve AMA BAŠ SVE,a dali nam to u ovoj krizi i recesiji treba?I tu sam inovaciju "izravno" ponudio I.Mravku,a danas ne treba biti baš puno pametan jer "logika" objašnjava zašto je g.Mravak s tobože stručnjacima HEP-a moju ponudu odbio!?
    http://www.tportal.hr/tema?keywords=mijo+maljkovi%C4%87

    Lijep i srdačan pozdrav inovator i izumitelj iz Požege Mijo Maljković
Novi komentar
nužno
nužno