« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BILO JE ZA OČEKIVATI

Klimatske ambicije EU-a drastično splasnule

Razgovori u Kopenhagenu završili su neodređeno pa je nakon njih počelo neslaganje među zemljama članicama EU-a

(Getty Images)
Više o

EU

,

klima

,

Kopenhagen

,

staklenički plinovi

,

summit

,

Herman van Rompuy

Ambiciozan plan Europske unije da se smanji emisija stakleničkih plinova propada na samitu u petak u Bruxellesu jer su europski čelnici prvo odbacili, a onda se ponovno priklonili planu jačanja borbe protiv globalnoga zagrijavanja.

Nagli preokret pokazuje probleme članica EU-a koje se teško drže zajedničke politike o globalnom zagrijavanju, a čelnici se svađaju oko toga kako vratiti prestiž u međunarodnim pregovorima.

"(Od pregovora Ujedinjenih naroda u) Kopenhagenu, moramo se time baviti korak po korak. Zato ćemo idućih mjeseci pokušati ostvariti novu pregovaračku dinamiku (u svjetskim pregovorima)", rekao je predsjedatelj samita EU-ov predsjednik Herman Van Rompuy. Čelnici EU-a obvezali su se 2007. da će do 2020. smanjiti emisiju na 20 posto ispod razine od 1990. te da će taj rez produbiti na 30 posto potrude li se slično i ostale razvijene zemlje.

Razgovori u Kopenhagenu završili su neodređeno pa je nakon njih počelo neslaganje među zemljama članicama EU-a. Neke zemlje, poput Britanije i Švedske, tvrde da bi EU morao odmah krenuti prema 30-postotnom smanjenju i time izvršiti pritisak na druge svjetske sile. Druge, posebno Italija, kažu da takvi ciljevi samo slabe europsku industriju. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 22:29:00
Novi komentar
nužno
nužno