« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
BIRATE LI PRIRODNO?

Živo božićno drvce - odabir, održavanje, odlaganje

Saznajte na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje, smještanja i odlaganja pravog božićnog drvca

Božićna drvca
Božićna drvca (Deviantart)
Više o

Božić

,

božićno drvce

,

bor

,

ukrasi

,

lampice

,

božićna jelka

,

živo drvce

Kršćani katolici najviše uživaju prosincu u vrijeme Božića. Nema potrebe ulaziti sada u kontroverze koje okružuju taj blagdan - jedni će ga smatrati produktom komercijalizacije, drugi će mu (kao što bi u pravilu i trebalo) prilaziti s duhovno-vjerske strane, treći se neće obazirati na njega. Mi ćemo mu pristupiti s djelomično ekološke strane. Ako vi spadate u one koji ga slave na tradicionalni način - s drvcem u kući - onda trebate imati na umu nekoliko stvari. I dok drvce mnogi od nas kupuju u trgovačkom centru, kod uličnih prodavača ili ga pak sami idu usjeći, postoji određeni broj ljudi koji se odlučuju na umjetne varijante koje nakon korištenja spremaju na tavan ili u garažu. Međutim, te plastične tvorevine koje najčešće dolaze iz Kine nemaju onaj ugodni miris božićnog drvca i na kraju krajeva nisu dobre za okoliš. Neki će reći da usijecanje drveća radi Božića također nije dobro za okoliš, ali je u svakom slučaju bolje od plastike. Uostalom, velik broj božićnih drvaca koje kupujemo su prethodno namijenjena samo tome da ih koristimo. Drugim riječima, sađena su samo radi Božića i taj se proces konstantno ponavlja.

Zato oni koji vole pravo, živo drvce trebaju znati kako ga odabrati, brinuti se za njega i na kraju ga odložiti. Naročito ako ga kupuju po prvi put.

Biranje

Već smo pisali o tome kako odabrati božićno drvce. Važno je početi s mjerama prostora na kojemu će biti. Na taj ćete način uštedjeti vrijeme i znat ćete koliko novca morate/trebate potrošiti. i na kraju, lakše će vam biti odabrati izgled samog drvca. No više o tome saznajte u članku Kako odabrati najbolje božićno drvce.

Ipak, kad se radi o svježini, izgled vara. Slomite nekoliko iglica kako biste vidjeli jesu li vlažne. Iglice bi trebale čvrsto prianjati na grane. Ako rukom prijeđete preko grane a iglice s lakoćom otpadaju ,nemojte uzeti to drvce. Obratite pozornost i na razliku u nijansama boje. Prirodna boja zdravog drvca treba biti izrazito zelena. Ali upravo se takva drvca i najbrže prodaju. Ako budete dugo čekali, morat ćete se zadovoljiti s drvcem s određenim 'nesavršenostima'. no te nesavršenosti mogu značiti manju cijenu.

Lampice

Kad dođete u fazu da osvijetlite drvce, najbolje bi bilo kad biste imali LED lampice - imaju ih razne trgovine, a mogu se nabaviti i preko interneta. LED lampice dulje traju, manje pospješuju umiranje drvca i troše manje struje. Kad su u pitanju ukrasi, ako već imate nekakav asortiman, nema potrebe da ga mijenjate u potpunosti. Na kraju, drvce možete ukrasiti i raznim prirodnim materijalima poput sitnog voća, ptičjih gnijezda, osušenog cvijeća, lancima od kokica i tako dalje. Zašto biste trošili novac? A ako ste kreativnog duha, sigurno ste već sami izradili poneki ukras.

Održite drvce svježim i živim

Iako većina nas drvce jednostavno uglavi u nosače, ima i onih koji ga drže u posudama s vodom pa čak i zemljom. Imajte na umu da prosječnom drvcu treba i do tri litre vode na dan. Ako ga držite u vodi, provjeravajte ima li je dovoljno. razina vode nikada ne bi smjena pasti ispod drvca. Ne stavljajte u vodu šećer, votku ni aspirin kako biste ga nahranili. Ti aditivi bi u biti mogli pospješiti dehidraciju. Obična voda je sasvim dovoljna. Ne zaboravite ugasiti lampice kad izlazite iz kuće ili kad idete spavati. Drvce će ostati svježije na nižoj temperaturi, a vi ćete ujedno štedjeti energiju. Držite drvce podalje od sunčeve svjetlosti i izvora topline ili ventilacijskog sustava.

Odlaganje

Obično se 6. siječnja drvce baca iz kuće, a ako se počne pretjerano sušiti čak i prije. pravilno i ekološko odlaganje drvca ovisi donekle o tome gdje živite. Ako ste u gradu, postoje organizirana odlagališta na koja možete odnijeti drvca  ili ih možete izravno dopremiti u reciklažna dvorišta. Ako ste u ruralnim sredinama ili imate vrt u gradu, drvce uvijek možete usitniti i iskoristiti za kompost, za ogrjev i tako dalje. Kad ga iznosite, umotajte ga u neku staru tkaninu koju ćete kasnije istresti. Ako ga stavite u najlonsku vreću i odložite, to nije ekološki odgovorno ponašanje.

 

13.12.2012. 16:42:00
Novi komentar
nužno
nužno