« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
OPA!

Kako sport uništava planetu

Vjerovali ili ne, reli Pariz - Dakar proizvede manje stakleničkih plinova od Roland Garrosa, i to skoro za četiri puta

Sport posredno užasno zagađuje okoliš
Sport posredno užasno zagađuje okoliš (Arhiva)
Više o

Formula 1

,

staklenički plinovi

,

ugljični dioksid

,

sport

,

Svjetski kup u skijanju

Koliko god sport bio dobar za ljudsko zdravlje, čini se da nema jednak utjecaj na planetu, barem ove moderne varijante. Nevjerojatne količine vode koje se troše na golf igralištima ili za proizvodnju umjetnog snijega, otpad i staklenički plinovi najveće su opasnosti.

Primjerice, na OI u Londonu proizvedeno je stakleničkih plinova kao i u 200 tisuća europskih kućanstava u godinu dana, gdje se, recimo u Francuskoj, proizvede oko 17 tona. Najveća je emisija od prijevoznih sredstava natjcatelja, sudionika i gledatelja koje koriste da bi stigli do borilišta.

Nevjerojatno zvuči podatak da reli Pariz - Dakar proizvede skoro četiri puta manje stakleničkih plinova od teniskog turnira u Roland Garrosu, no to je tako: reli proizvede 43 tisuće tona, teniski turni 156 tisuća tona. Doduše, reli ima utvrđene dopuštene kvote ugljičnog dioksida već pet godina!

U protekloj godini najveći sportski zagađivači bili su OI u Londonu s 3.4 milijuna tona stakleničkih plinova, Svjetsko nogometno prvenstvo proizvelo je 2.75 milijuna tona, Svjetski kup u skijanju je treći s 800 tisuća tona, a sumanuto, ali istinito, zvuči podatak da Svjetsko prvenstvo Formule 1 proizvede "samo" 300 tisuća tona.

04.01.2013. 20:37:00
Novi komentar
nužno
nužno