« Metro World News
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SEREBRYANNY BOR

Zimske radosti na ruski način - kupanje u ledenoj vodi jača duh i tijelo

POGLEDAJTE GALERIJU: Skupina Rusa jednostavno obožava kupanje u ledenoj vodi tijekom zimskih mjeseci tvrdeći da su zbog toga zdravi i jaki kako tijelom tako i umom

Kupanje u ledenoj vodi
Kupanje u ledenoj vodi (Andrej Svitailo/MWN)
Više o

Rusija

,

zima

,

plivanje

,

kupanje

Zima je, a to je za većinu nas vrijeme da se utoplimo i ogrnemo debelom odjećom kako bismo se zaštitili od hladnoće. No to ne vrijedi za nekolicinu neustrašivih Rusa koji oblače kupaće kostime i skaču u ledenu vodu smrznutih jezera i rijeka. Upoznajte hrabre ledene plivače ili 'morževe', kako im je nadimak, s lokacije Serebryanny Bor (Серебряный Бор, doslovno 'srebrni bor'), slikovitog područja prepunog bijelih breza i malenih jezera sjeverozapadno od Moskve. Ovoga tjedna amaterski klub ekstremnih kupača slavi 51. obljetnicu osnutka. Prilikom otvaranja nove sezone, Sergej Maksimov, predsjednik zimskog plivačkog kluba Серебряный Бор, pozdravio je sve članove podsjećajući ih na najvažnije smjernice:

„Pripremite se za plivanje! Presvucite se i približite se vodi. Naprijed!" Među 'morževima' je i šestoro djece lokalne sportašice Julije Sovetskaje koja je također jedna od onih koja voli 'moržanje':

„Moja petogodišnja kćerka je danas postala 'moržica'", kazala je Julija za Metro. „Mi plivamo u ovoj vodi jer nas to čini zdravijima i uči nas o snazi i čvrstini duha i uma. Uopće nije tako strašno kakvim se čini. Moja djeca ne pate." Pored vode plesao je i hodao pravi Posejdon 74-godišnji Ivan Pronoza koji je svoj posao čistača ulica na trenutak zamijenio poslom imitatora morskoga božanstva - noseći krunu, bradu i trozubac potpuno se posvetio zabavljanju prisutnih. Inače, Pronoza je veteran u plivanju u ledenoj vodi sa stažem od 35 godina.

„Plivanje mi pomaže da se okanim starih štetnih navika poput pušenja i pića", kazao je Ivan za Metro. 'Moržica' Galina Andreeva  kaže kako se u svojih dvadeset godina koliko se kupa u led ledenoj vodi uopće ne sjeća da je ijednom bila prehlađena.

Sergej Maksimov (na fotografiji ispod) pristao je dati brzi intervju za Metro o aktivnostima kluba:

Sergej Maksimov

Ukratko, čime se bavi vaš klub?

Sve se svodi na promociju rigoroznog, ali zdravog načina življenja, jačanja tijela da budu otpornija na bolesti i općenito loše vrijeme i naravno na plivanje u ledenoj vodi.

Koliko godina se bavite 'moržanjem'?

Preko 50 godina. Vjerovali ili ne, meni su 92 godine, a osjećam se kao da mi je 35.

Kažite nam nešto o tajnama dugovječnosti i zdravog života.

Mi se ponašamo u skladu sa zakonima prirode, a ne znanosti. Nekoliko je preduvjeta za dugovječnost: prvi je opći pripremni režim prilikom kojega voda djeluje poput panaceje (mitološki lijek za sve bolesti nazvan po grčkoj boginji liječenja Panaceji - grčki Πανάκεια), no svaka osoba ima svoj režim. Zatim dolazi režim pripreme mišića prije zarona; morate prvo vježbati. Treći preduvjet he dobra prehrana - zdrava, prirodna hrana bez konzervansa. Četvrti preduvjet po redu je takozvana 'nestiatria' (terapija glađu) kojom svojem tijelu dopuštate da se jednostavno samo izliječi iznutra.

Piše: Regina Utyasheva/Metro World News, Rusija
21.12.2010. 21:03:00
Novi komentar
nužno
nužno