« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Nova studija dokazala

Žene više varaju, ali i bolje lažu

I dok su muškarci uvijek imali lošiju reputaciju glede vjernosti, nova studija pokazala je kako su zapravo žene te koje više varaju partnere.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

žene

,

istraživanje

,

muškarci

,

afere

Jednostavnije rečeno, žene su bolji stručnjaci u zataškavanju tajnih ljubavnih veza. Njihove laži djeluju uvjerljivije, opreznije su pa ih se teže uhvati na djelu.

Nedavna vijest kako je glumica Farrah Fawcett imala tajnu aferu skoro 11 godina, a da o tome nitko ništa nije znao, klasičan je primjer kako žene varaju: diskretno, u tajnosti, vodeći normalan život kao da se ništa ne događa.

Prema tvrdnjama dr. Davida Holmesa, psihologa sa Sveučilišta u Manchesteru, žene ulaze u afere više nego ikad prije. Brojke se kreću oko 15 posto, a način ponašanja ljepšeg spola tijekom varanja uvelike se razlikuje od onoga kod muškaraca. ˝Najveća razlika je u tome što su žene puno vještije u skrivanju svojih tajnih veza. Ako pogledate istraživanja vezana za roditeljstvo, brojke pokazuju da između 8 i 15 posto djece nisu začeli muškarci koji misle da su njihovi biološki očevi˝, objašnjava dr. Holmes.

Dodaje kako mu je jedna žena pričala o aferi s kojom su sada upoznati samo on i njezina sestra. ˝U braku je 11, a aferu ima već dvije godine. Tvrdi kako je 100 posto uvjerena da osim nas dvoje to nitko ne zna. Svojem ljubavniku ne dozvoljava da je kontaktira mobitelom ili e-mailom jer ostavljaju tragove. Inzistira da razgovaraju samo preko poslovnih telefona, a kada izađu na piće ili večeru, plaćaju gotovinom˝ navodi Holmes.

Žene su i u prošlosti imale afere, međutim u posljednjih 20 godina taj broj se iznimno povećao. Financijska neovisnost i promjena društvenih stavova znači da moderne žene imaju više šansi za upoznavanje drugih muškaraca i ulazak u nove afere. Mobiteli, internet i e-mail samo olakšavaju tu mogućnost.

Premda se njihov način života i seksualno ponašanje promijenilo, tendencija da budu iskrene u vezi svojih afera nije. I dok muškarci uglavnom uvećavaju svoje seksualne uspjehe, žene su ipak veći lažovi.

Zašto žene lažu? Zato što moraju i zato što mogu. Unatoč tome što se društvo promijenilo te su individualne slobode mnogo veće, žene se još uvijek jače osuđuje zbog njihovih afera nego muškarce. U stvari žene ponekad lažu toliko mnogo da to i ne smatraju lažima već ˝održavanjem veze˝.

˝Žene bolje lažu jer su psihološi sofisticiranije˝ objašnjava dr. Holmes. ˝Možemo raspravljati  rade li to zbog svoje prirode ili nužde, ali žene su programirane da budu više orijentirane ka očuvanju veze nego muškarci. Gledajući s emocionalnog aspekta, one rade planove i imaju strategije, dok su muškarci više impulzivni.˝

Biološki, žene su programirane da budu opreznije oko otkrivanja nevjere. S evolucijskog aspekta, muškarci imaju tendenciju da spavaju sa što više žena i tako rašire svoje gene, dok je ženama cilj privući i zadržati kvalitetnog muškarca.

S povijesnog aspekta, muškarac polaže više važnosti na žensku vjernost, jer želi biti siguran da su djeca zaista njegova.  To dovodi do čudnog oblika emocionalne sljepoće kod mnogih muškaraca, jednom kad se odluče skrasiti sa svojom odabranicom. ˝Svaki put kad bi ispitivao muškarce, često bi priznali svoju nevjeru. No kada bi ih pitao misle li da su i njihove partnerice nevjerne, mnogi bi bili šokirani te jednostavno ne bi vjerovali˝ dodaje dr. Homes.

Drugim riječima, muškarci žele vjerovati da ih žene ne varaju, a žene također žele da muškarci misle kako ih one ne varaju.  Stoga nije ni čudo da su bolje u prikrivanju svojih afera.

04.09.2009. 15:24:34
Novi komentar
nužno
nužno