« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
najezda bebača

Baby boom u Europi!

Zbog gospodarske došao je kraj dugogodišnjem padu nataliteta i zavladala je prava bebač-groznica

(Corbis)
Više o

baby boom

,

baby boom u Europi

,

porast nataliteta

Čini se da za svaku lošu vijest postoji i svaka dobra vijest: zbog gospodarske krize u Europskoj uniji došao je kraj dugogodišnjem padu nataliteta i proizvela pravi „baby boom"! I to ne samo u tradicionalno katoličkoj Irskoj te u Francuskoj koja ima dobro organiziranu društvenu skrb - par rijetkih europskih zemalja u kojima je stanovništvo prirodnim prirastom zamjetnije raslo.

Belgija, koja također ima dobru društvenu skrb, natalitet je s dugogodišnjega prosjeka od oko 1,5 porastao na 1,7 djece po ženi.

Talijani još uvijek ne barataju svježim statističkim podacima, ali niz rodilišta izvješćuje o i do 20 posto većemu broju poroda. Zaslugu tri četvrtine povećanja pripisuju useljenicima. Velika Britanija pak izvješćuje da je natalitet porastao s 1,63 na 1,96 djece po ženi, što se također velikim dijelom pripisuje useljenicima - ponajviše Pakistancima i Poljacima.

Zemlja vatre i leda, Island, s kojega su se mnogi useljenici iselili uglavnom zbog bankrota, bilježe pak od 1. siječnja do  10. kolovoza 3,5 postotni rast broja poroda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iako manjom stopom, ali postojano, natalitet raste i u Finskoj, pa se danas tamo bilježi 1,85 djeteta po majci. U Bugarskoj je u prvome polugodištu 2009. rođeno sedam posto više djece nego u isto vrijeme prošle godine, a u Poljskoj javljaju o pretrpanim rodilištima.

Jedno od objašnjenja za ovaj veliki porast nataliteta jest da se u vrijeme krize ljudi okreću obitelji i tradicionalnim vrijednostima. Je li to dobro ili loše, prosudite sami.

04.09.2009. 18:31:37
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Hoteli
    27.01.2010. 21:04
    ajde ljepo
Novi komentar
nužno
nužno