« Žene
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
STIŽE BEBA

Žene u ranim tridesetima najsigurnije od preuranjenog poroda

trudnice izad 40 godina starosti imaju 20% više šansi za 3 ili više tjedana preuranjeni porod od žena koje dijete nose u tirdesetima.

Ehhh... nije baš ohrabrujuće
Ehhh... nije baš ohrabrujuće (Pixabay)
Više o

trudnoća

,

rizik

,

trudnice

,

preuranjeni porod

Mnogo je razloga zašto sve više žena odlučuje rađati tek nakon tridesete. Neke se najprije žele posvetiti karijeri i financijski se osigurati, dok se druge ne osjećaju spremnima na takvu obavezu u mlađim danima.

Što smo stariji time su trudnoća i rađanje rizičniji, pa tako u česopisu PLOS ONE odnedavno možemo pronaći podatke koji tvrde da trudnice izad 40 godina starosti imaju 20% više šansi za 3 ili više tjedana preuranjeni porod od žena koje dijete nose u tirdesetima. 

Tijekom istraživanja koje je dovelo do tih saznanja, istraživači iz Kanade i Francuske koristili su se podacima iz istraživanja QUARISMA, koji sazdži informancije o 184 000 poroda iz 32 različite bolnice u Kanadi. Analizirali su se podaci prikupljeni tijekom 165 282 poroda, pri čemu su majke bile podijeljene u 5 kategorija na temelju starosne dobi: 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, and 40.

U obzir su uzeti i drugi rizični faktori osim godina majke, primjerice ovisnost o drogama, visoki krvni tlak, dijabetes i slično.

Pritom je dokazano da trudnice starije od 40 godina spadaju u rizičnu skupinu koja češće pati od hipertenzije i gestacijskog dijabetesa. Mlađe majke su, s druge strane, češće koristile droge ili pušile, što su ponovno dva faktora koji mogu izazvati preuranjeni porod.

Najbolju kvalitetu zdravlja pokazale su žene od 30 do 34 godina starosti zbog čega je to postala starosna dob u kojoj se preporučuje roditi.

Piše: Andrea Holi
07.02.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno