« Žene
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DAN ŽENA

Žene su danas uspješne političarke, poduzetnice i roba

Unatoč visokim standardima u razvijenom svijetu, žene još zaostaju za plaćama muških kolega

Mlade žene
Mlade žene (Getty Images)
Više o

žene

,

položaj žena u društvu

,

Dan žena

,

žene u društvu

Svijet slavi 100. Dan žena, uz pozive na jačanje rodne ravnopravnosti, te objave tragičnih podataka o broju silovanih, ubijenih žena koje su u velikom dijelu svijeta još uvijek samo roba, prenosi Hina. 

Internetska stranica internationalwomensday.com bila je u utorak ujutro meta hakerskog napada za područje Azije i Pacifika, a nešto kasnije i u Europi u "očitom pokušaju počinitelja da spriječe pristup pregledu planiranih aktivnosti", objavila je njezina utemeljiteljica Glenda Stone.

Ona je dodala da "ženski duh neće biti poražen zlobnim pokušajima onih koji ne podnose Međunarodni dan žena". "Aktivnosti diljem svijeta nastavit će se u znak potpore milijunima žena koje se bore za jednakopravnost", rekla je Stone.

Izvorno Međunarodni dan žena radnica prvi se put obilježio 19. ožujka 2011., prema prijedlogu socijalistkinje Clare Zetkin. Nakon pobjede Oktobarske revolucije slavio se napose u komunističkim zemljama. U Rusiji je i danas neradan dan, no najviše se slavi na Zapadu, u Velikoj Britaniji, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Australiji, ali i u Indiji.

Manje plaće od muških kolega

Žene su danas predsjednice država, premijerke, poduzetnice, izvršne direktorice, no unatoč visokim standardima u razvijenom svijetu još zaostaju za plaćama muških kolega, prema podacima koje je prikupila francuska agencija AFP.

Jednakost u profesionalnom i političkom svijetu bitna je za postizanje jednakosti u privatnoj sferi i "nema opravdanja da jednak rad žene i muškarca bude različito plaćen", drži glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland.

U praksi je razlike teško iskorijeniti pa u Njemačkoj žene zarađuju u prosjeku 23 posto manje od muškaraca i nailaze na veće zapreke pri napredovanju, objavio je utjecajan njemački sindikat IG Metall.

Nizozemke su vodeće u Europi u kategoriji zaposlenosti na pola radnog vremena, njih 71,5 posto, prema studiji Nizozemskog statističkog zavoda. Obrazovanije su od europskog prosjeka, no zarađuju 81 posto plaće muškaraca, dok je u Europskoj uniji prosjek 83 posto muškarčeve plaće.

U 2011. godini 20 posto žena bilo je na čelnoj poziciji u tvrtkama, što je pad prema 2009., kada ih je bilo 24 posto, objavio je Revizorski i savjetodavni ured Grant Thornton u Londonu. Po broju rukovoditeljica vodi Gruzija s 40 posto, a slijede je Rusija, Hong Kong i Filipini.

Norveška je prva u svijetu ozakonila žensku kvotu u upravljačkoj strukturi poduzeća gdje žene trebaju činiti 40 posto, no u praksi čine petinu. Mnogi ipak zakon pozdravljaju, a neke članice EU-a slijedit će ga.

Golem jaz između muškaraca i žena u posjedovanju otkriva brojka da su 3 do 20 posto žena u svijetu vlasnice poljoprivrednog zemljišta, no kao radna snaga sudjeluju do 50 posto, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivedu (FAO) i pozvala na rodnu jednakost u poljoprivredi.

Žene u poljoprivredi = više hrane

"Kad bi žene na selu imale jednak pristup zemlji, tehnologijama, financijskoj službi kao i muškarci, mogla bi se povećati proizvodnja hrane i za 100 do 150 milijuna smanjiti broj gladnih", napisao je FAO uz napomenu da "jednakost nije samo uzvišeni ideal, već je ključna za sigurnost hrane".

U politici raste broj žena zastupnica. Međunarodna parlamentarna unija objavila je da je 2010., bilo 19,1 posto žena zastupnica u svijetu, što je napredak u odnosu na 2000. kada ih je bilo 13,1 posto.

U nedavnim narodnim revolucijama u zemljama arapske sjeverne Afrike u znatnoj su mjeri sudjelovale i žene. "Ako netko misli da žene ne bi trebale prosvjedovati, neka pokaže da je muško i usudi se sa mnom na ulicu 25. siječnja", poručila je u snimci postavljenoj na YouTubeu Egipćanka Asma Mahfuz.

Žene su u povijesti bile ravnopravne sudionice revolucija, ali često gubitnice u novostvorenome poretku. Nadu da se to neće dogoditi te da će uloga Arapkinja "biti uzeta u obzir kada se budu donosile ustavne promjene", izrazile su šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton i potpredsjednica EK Viviane Reding. Sličnu je nadu izrazio i Human Rights Watch.

Od revolucionarnog zanosa tragično odudaraju brojke od tisuću prijavljenih slučajeva silovanih žena u 2010. samo u Pakistanu, te više od 2.200 otetih i 1.500 ubijenih, navodi udruga Aurat. Više od 600 žena počinilo je samoubojstvo, a 500 su žrtve obiteljskog nasilja. No Pakistan nikako nije usamljen jer su žene diljem svijeta ubijane, prodavane kao roba i prostituirane.

Neravnopravnost počinje od samog začeća u tradicionalno patrijarhalnim društvima gdje se ponekad, paradoksalno zahvaljujući tehnologiji, umjetni pobačaj izaziva pri otkriću da je zametak ženski.

08.03.2011. 16:55:00
Novi komentar
nužno
nužno