« Žene
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
STVARNO?

Žene podmeću noge - drugim ženama?!

Stalna tema je ravnopravnost spolova koja bi, naravno, trebala biti potpuna, no zanimljivo je vidjeti i kako se natječe s pripadnicima istog spola ...

Žene se međusobno surovo natječu
Žene se međusobno surovo natječu (Shutterstock)
Više o

žene

,

posao

,

natjecanje

,

spolna ravnopravnost

Žene i karijera često ne idu baš ruku pod ruku zbog (pre)velikih obaveza kod kuće, no osim toga pokazalo se i da je nelojalna konkurencija pripadnica nježnijeg spola puno žešća nego kod muškaraca.

Naime, istraživanje je pokazalo da radna mjesta na kojima se potiče konkurentnost među zaposlenicima, zadržavaju žene od napretka u karijeri.

Rezultati su pokazali kako muškarci vole malo zdrave konkurencije, no ženama to nikako ne odgovara - one reagiraju negativnije na istospolne suradnike, za razliku od pripadnika jačeg spola.

Muškarci uglavnom bolje reagiraju na natjecateljski raspoložene kolege, kao i na strogu hijerarhiju, dok žene s time imaju puno više problema, a ta nesposobnost da se nose s tim, može dovesti do ograničenja u njihovom poslovnom napretku.

Primijećeno je i kako pripadnice ljepšeg spola, na natjecanje s drugim žena, gledaju puno osobnije nego muškarci.

Tako istraživači upozoravaju šefove da razmisle o rezultatima te da budu svjesni kako natjecateljska struktura, koja je na snazi, može biti štetna i za muškarce i za žene, no ona posebno pogađa žene.

S druge strane, žene bi mogle imati koristi od novog pristupa takvim scenarijima. "Žene bi trebale postati svjesnije toga da ih preozbiljno shvaćanje natjecanja na radnom mjestu'može vući prema nazad od vodećih položaja", zaključak je istraživača.

15.04.2016. 18:21:08
Novi komentar
nužno
nužno