« Žene
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ŠESTO ČULO

Žene po boji glasa mogu prepoznati konkurenciju

Antropolozi tvrde kako žene mogu po boji glasa druge žene, otkriti kolika im je ona prijetnja vezi

Boja glasa druge žene može značiti prijetnju
Boja glasa druge žene može značiti prijetnju (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci

,

konkurencija

,

glas

Tijekom studije, muškarci kojima su puštane snimke ženskih glasova, ocijenili su one s višim tonovima kao najprivlačnije - posebice kada su trebali izabrati favorite za jednonoćnu avanturu. No kada su žene slušale iste snimke, mogle su točno predvidjeti koja boja glasa će se svidjeti muškarcima.

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania vjeruju kako je viši ton glasa kod žena evoluirao da zvuči mladoliko i atraktivno potencijalnim partnerima. "Ovi rezultati potvrđuju naša predviđanja da žene koriste vokalne karakteristike kako bi uočile konkurenciju ili prijetnju njihovoj vezi. Osim toga, pokazuju nove informacije o tome kako muškarci biraju, a žene se natječu za partnera. Otkrili smo da su žene najviše prijetećim glasovima smatrale one koji zvuče visoko i mladoliko", objašnjava dr. David Puts, antropolog koji je vodio studiju.

Studija sugerira kako žene koriste svoju boju glasa da bi muškarcima poslale poruku plodnosti i mladosti, na isti način na koji dubok muški glas šalje poruku dominacije i sigurnosti. "Zbog toga što muškarci preferiraju ženstvene glasove, može se pretpostaviti da žene koje žele privući njihovu pažnju podižu ton svojeg glasa, u obliku smijeha ili hihotanja", dodaje dr. Puts.

10.10.2010. 16:08:51
Novi komentar
nužno
nužno