« Žene
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
EH, DA ...

Žene mogu podići svjetsko gospodarstvo za bilijune dolara

Svjetsko gospodarstvo moglo bi narasti za 12 bilijuna dolara u idućem desetljeću kada bi se riješilo pitanje nejednakosti spolova što bi omogućilo da više žena počne raditi, a od toga bi najviše profitirala Indija, izjavili su znanstvenici.

Žene su ključne za razvoj
Žene su ključne za razvoj (FreeDigitalPhotos)
Više o

gospodarstvo

,

žene

Žene mogu ravnopravnim uključivanjem u gospodarske aktivnosti napraviti pravo čudo na globalnoj razini i podići njegovu vrijednost za čak 12 bilijuna dolara u deset godina.

Prema Globalnom institutu McKinsey (MGI), svjetsko gospodarstvo moglo bi zabilježiti takav rast BDP-a do 2025. kada bi svaka zemlja uspjela smanjiti jaz među spolovima.

Godišnji BDP Indije u tom bi slučaju narastao za 16 posto, navodi MGI u izvješću.

Ravnopravnost spolova na radnom mjestu mogla bi se brže postići kada bi zemlje poboljšale pristup žena obrazovanju, financijskim uslugama i digitalnoj tehnologiji, osigurale im veću pravnu zaštitu, a smanjile vrijeme obavljanja neplaćenih poslova kao što je skrb za djecu i čišćenje, stoji u izvješću.

Žene u cijelome svijetu obavljaju 75 posto neplaćenih kućanskih poslova i prozvode samo 37 posto globalnog BDP-a iako čine polovicu svjetskog radno sposobnog stanovništva.

Autori izvješća navode da bi vlade rodnu ravnopravnost mogle pojačati uspostavom kvota za žene u upravnim odborima tvrtki i u politici.

Međutim, bez velikih promjena u društvu to će se teško dogoditi, zaključuju autori izvješća.

25.09.2015. 13:23:00
Novi komentar
nužno
nužno