« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Odjeci siromaštva

Žene kao sredstvo plaćanja

U mnogim ruralnim krajevima Indije suša, dugovi i očaj ljude su potakli na ekstremne odluke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Indija

,

žene

,

sredstvo plaćanja

Kako bi preživjeli teške godine, neki farmeri okreću se ˝Paisawalli˝, hinduskoj riječi za bogatog čovjeka koji posuđuje novac. Farmeri tvrde da pozajmice od takvih ljudi obično dolaze s visokim kamatama.

Kada kamate narastu, zajmodavac zahtjeva otplatu. Neki farmeri rade cijeli život kao najamni radnici kako bi otplatili svoje dugove. Drugi su pak prisiljeni zajmodavcu ponuditi sve što zatraži, uključujući i svoje žene.

˝To se događa kada kamate toliko narastu da se dug više ne može vratiti˝ kaže jedna žena koju je kupio bogataš jer njen suprug nije bio u mogućnosti vratiti dugove. 30 dana prisiljavao ju je da s njim živi. No kada je slučaj privukao pažnju javnosti, reagirala je policija i žena je vraćena natrag mužu.

Ranjana Kumari, koja radi u Indijskom centru za socijalna istraživanja kaže da je takva eksploatacija žena uobičajena u nekim krajevima Indije. Mnoge žene obeshrabrene su iznositi svoje slučajeve vlastima jer su reakcije i podrška slabe.

Farmerova žena iz jednog drugog sela tvrdi kako su je vlastiti roditelji prodali prije 14 godina. ˝Majka i otac za mene su dobili oko 200 dolara. To je cijena po kojoj su me prodali˝ objašnjava žena. Dodaje kako je imala samo 12 godina kada ju je kupio njezin sadašnji suprug. Nikada nije razmišljala da slučaj prijavi vlastima, te je sve prihvatila kao svoju sudbinu.

23.10.2009. 22:32:25
Novi komentar
nužno
nužno