« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Rješenje za neplodnost

Uskoro transplantacija maternice

Britanski znanstvenici korak su bliže prema izvođenju prve uspješne transplantacije maternice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

neplodnost

,

transplantacija

,

maternica

Ova procedura mogla bi donijeti nadu velikom broju žena koje su rođene bez nje ili su je morale ukloniti zbog bolesti. Znanstvenici tvrde da je prvi put moguće izvesti uspješnu transplantaciju  maternice koja će se dovoljno opskrbljivati krvlju kako bi se moglo zanijeti dijete.

Testne metode isprobane su na zečevima, no ako se skupi dovoljno sredstava za financiranje projekta, prva takva operacija na čovjeku mogla bi se izvesti za dvije godine.

Jedina opcija ženama bez maternice koje žele dijete trenutno je posvajanje ili surogat majka. No transplantacija maternice omogućila bi ženama da nose svoje vlastito dijete koristeći sjeme partnera i svoje vlastito ili donirano jajašce. Ipak, kirurg koji stoji iza ovog projekta kaže kako je njegovo istraživanje trenutno u fazi stagnacije jer ne može skupiti dovoljno sredstava da ga nastavi.

Dr. Richard Smith, kirurg i ginekolog iz bolnice Hammersmith u Londonu, morao je uložiti vlastitih 20.000 funti kako bi financirao istraživanje, a uskoro namjerava pokrenuti dobrotvornu kampanju kojom bi se prikupio ostatak sredstava.

Transplantacija maternice već je izvedena u Saudijskoj Arabiji 2000. godine, no nije bila uspješna jer su krvni sudovi bili preuski i blokirao ih je ugrušak.  Dr. Smith dodaje kako je pronašao način da se maternici osigura dugotrajna opskrba krvlju putem tehnike koja spaja glavne krvne sudove, poput aorte, a koji su mnogo širi za razliku od prijašnjih.

23.10.2009. 22:05:31
Novi komentar
nužno
nužno