« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Zeleni čaj je prava riznica zdravlja

Zeleni čaj potiče stvaranje dobrih bakterija u crijevima što je preduvjet za zdravlje i prevenciju pretilosti

Zeleni čaj je stvarno čudo prirode
Zeleni čaj je stvarno čudo prirode (Arhiva)
Više o

zeleni čaj

,

prevencija pretilosti

,

upalni procesi

Zeleni čaj ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje, a uz sve što smo znali do sada, smanjuje i upalne procese u tijelu, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Nutritional Biochemistry. 

Znanstvenici su podijelili laboratorijske miševe u dvije skupine te su jednoj davali ekstrakt zelenog čaja, a drugoj nisu. 

Jedna skupina miševa osam je tjedana jela kaloričnu hranu kako bi se udebljala, dok je druga bila na redovitoj prehrani. U svakoj od tih skupina polovica je jela esktrakt zelenog čaja.

Miševi koje su hranili visokokaloričnom hranom, uz dodatak zelenog čaja, dobili su 20 posto manje težine i imali sumanju inzulinsku rezistenciju od miševa koji su jeli kalorično, ali bez zeleng čaja.

Miševi na zelenom čaju su imali i manje upalnih procesa u tijelu te zdraviji probavni sustav - u njihovim crijevima namnožile su se dobre bakterije te su ona postala manje propusna.

"Zeleni čaj potiče stvaranje dobrih bakterija u crijevima što je preduvjet za zdravlje i prevenciju pretilosti", kaže autor studije Richard Bruno te dodaje kako su rezultati ove studije obećavajući za ljude koji imaju visok rizik od razvoja dijabetesa i bolesti srca.

Nakon miševa priprema se studija i na ljudima. Proučavat će se učinak zelenog čaja na propusna crijeva kod osoba s metaboličkim sindromom - stanjem koje je predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

20.03.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno