Zdravi i ukusni božićni keksići
S kakaom i narančom ili oni s đumbirom? Pripremite sve potrebne sastojke za hrskave slastice i uživajte s klincima od pripreme do degustacije. Evo kako to radi poznata gastro blogerica
Miris svježe pečenih keksića nezaobilazan je dio blagdana. Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi te ih roditelji i djeca mogu napraviti zajedno.
Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorica bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne blagdanske zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su jer Petra itekako mora paziti što jede.
Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Chronove bolesti, kroničnom upalnom bolešću probavnog sustava od koje samo u Europi boluje oko 1,4 milijuna ljudi. Ova velika kreativka u kuhinji i ljubiteljica putovanja na blogu objavljuje recepte, savjete i reportaže želeći pokazati kako je, unatoč dijagnozi, s Crohnovom bolešću može kvalitetno živjeti.
Kuhanje joj je velika ljubav i strast, a već joj sad u tome pomaže i dvoipol godišnja kći Ula. U božićnim keksićima po Petrinom receptu jednostavno ćete uživati.
KEKSIĆI S KAKAOM I NARANČOM
· 130 g glatkog brašna
· 15 g bio kakaa
· Korica pola naranče
· 115 g pročišćenog maslaca
· 50 g smeđeg šećera
· 1 jaje
· 1 vanilin šećer
· Prstohvat soli
· 1/2 praška za pecivo
Spiralni mikserom pomiješajte maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i naribanu koricu naranče i ponovno pomiješajte. U posebnoj posudi prosijajte brašno i dodajte suhe sastojke. Suhe sastojke dodajte pripremljenoj smjesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomiješajte. Ako mislite da vam je smjesa premekana, posipajte malo brašna i zagladite smjesu rukama. Pospremite je u hladnjak na sat i pol. Prije oblikovanja izvadite je iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto malo otpustilo. Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.
KEKSIĆI S ĐUMBIROM
· 110 g pročišćenog maslaca
· 80 g smeđeg šećera
· 1 - 2 žličice đumbira u prahu
· ½ žličice cimeta
· ½ žličice sode bikarbone
· 120 ml meda
· 1 jaje
· 310 g glatkog brašna
· 1 žličica bio kakaa
Miksajte maslac mikserom dok ne postane pjenast. Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Zatim umiješajte med i jaje te dodajte brašno i kakao. Nastavite miješati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti jako mekana te ju razdijelite na dva dijela, omotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na dva, tri sata da se odmori. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te modlicama formirajte oblike koje želite. Ako vam se tijesto lijepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama. Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta. Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za kekse gdje mogu stajati čak i nekoliko tjedana.
Novi komentar