« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
GREENPEACE

Zbog propusta Vlade 2015. neće biti ulaganja u obnovljive izvore energije

U Hrvatskoj propuštamo prilike da obnovljivim izvorima energije povećamo zaposlenost i investicije, ali i smanjimo emisije CO2

Kvota za solarne elektrane je popunjena
Kvota za solarne elektrane je popunjena (Greenpeace)
Više o

Greenpeace

,

solarna energija

,

obnovljivi izvori energije

Greenpeace je danas pozvao Vladu da donese novi tarifni sustav za proizvodnju električne energije te novi Nacionalni akcijski plan o obnovljivim izvorima energije. To je uslijedilo kao reakcija na najavu Hrvatskog operatora tržišta energije da u 2015. neće sklapati nove ugovore o otkupu električne energije iz solarnih elektrana. Kvota za solarne elektrane predviđena Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije iz 2014. godine popunjena je te do izmjena tarifnog sustava ili donošenja novog nije moguće potpisivanje novih ugovora.

"U Hrvatskoj propuštamo prilike da obnovljivim izvorima energije povećamo zaposlenost i investicije, ali i smanjimo emisije CO2. Ako se ne donesu izmjene tarifnog sustava uz obavezne konzultacije sa zainteresiranom javnošću, investicija u energiju sunca ove godine neće biti, poticaji za vjetroelektrane ostat će nedostatni, a ostalih obnovljivih izvora energije možemo očekivati u zanemarivim iznosima. Umjesto da jednostavnim mjerama popravi ovo stanje, Vlada i dalje gura projekt Plomina C koji je ekonomski poguban za Hrvatsku," izjavio je Marko Gregović, voditelj klimatskog i energetskog programa Greenepeacea u Hrvatskoj.

2014. godine u Hrvatskoj je potpisano ugovora za samo 12MW solarnih elektrana. Nacionalnim akcijskim planom nisu planirani daljnji poticaji odnosno kvote za solarnu energiju do 2020.g, a čitava zemlja, proizvodi manje energije iz sunca nego skijaški Maribor. Hrvatska je na europskom začelju po instaliranim kapacitetima za proizvodnju solarne energije, iako je pri vrhu europskih zemalja prema količini energije koju prima preko sunčevih zraka. Trenutni hrvatski cilj za proizvodnju energije iz sunca je 45MW do 2020 (10W po stanovniku), što je sedam puta manje po glavi stanovnika od bitno siromašnije Indije te čak sedamnaest puta manje po glavi stanovnika od poslovično oblačne Danske.

Greenpeace kao kratkoročno rješenje predlaže izmjene tarifnog sustava i uvođenje dinamičkih kvota za solare, te hitnu izmjenu Nacionalnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije do 2020. godine. Jedna od predloženih mjera je i odustajanje od sustava kvota te uvođenje drugih modela koji se već desetljećima uspješno provode u europskim zemljama (npr. net metering - sustav otkupa viškova proizvedene električne energije, za što nisu potrebni posebni poticaji; ili snižavanje cijene subvencija na razinu koja će isključiti špekulacije).

"Hrvatska vlada sad ima priliku napraviti bolji tarifni sustav, odnosno ozbiljan Zakon za obnovljive izvore energije koji bi garantirao veće iskorištavanje obnovljivih izvora energije, naročito energije sunca. Tarifni sustav treba odgovarati vremenu u kojem živimo i omogućiti građanima, jedinicama lokalne samouprave i firmama da investiraju u obnovljive izvore energije. Potrebno je odustati od netransparentnog sistema koji pogoduje malobrojnima i omogućiti svima koji žele da ulože u solarne panele na svojim krovovima," zaključio je Gregović.

08.01.2015. 12:48:19
Novi komentar
nužno
nužno