« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SPLIT

Završili Dani Dioklecijana 2010.

Dožupan splitsko-dalmatinski Visko Haladić izrazio je zadovoljstvo što Split ima tako vrijednu manifestaciju koja je građane i turiste vratila u prošlost.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/CROPIX)
Više o

Split

,

hakerski napadi

,

Arena Fest

Manifestacija Dani Dioklecijana 2010. završena je večeras spektakularnom bitkom dalmatinskih gusara i Rimljana na prepunoj splitskoj rivi, te pokušajem otmice cara Dioklecijana, a kasnije i koncertom grupe Buđenje i gosti. Kako ističu organizatori - udruga Splitski krug mladih, bogati program s više od stotinu izvođača okupio je tijekom četiri dana oko 100.000 gledatelja - domaćih i stranih turista.

"Zadovoljni smo jer je toliko ljudi na gradskim trgovima, pjacetama i rivi zaista uspjeh i iznimno dobro za turističku promidžbu prvoga grada na našoj obali", kazao je organizator i producent te priredbe Tonči Šundov iz Splitskoga kruga mladih.

Kao i prethodna tri dana i posljednji je počeo svečanom povorkom s kočijama od rive preko Marmontove i Dioklecijanove ulice do Peristila. Car Dioklecijan i njegova supruga Priska pozdravljali su okupljene građane. Na Peristilu je potom upriličena izvedba kostimirane skupine iz Italije Civilta Romana, postrojavanje rimskih legija i gladijatora. Dječji zbor Srdelice imperatoru su otpjevali pozdravnu pjesmu Adio care. Najviše pozornosti privukla je bitka dalmatinskih gusara iz Omiša s Rimljanima. Omiški gusari stigli su nakon 21 sat svojom drvenom jedrilicom na Gat Svetog Petra i otkupili cara Dioklecijana od Rimljana za punu škrinju blaga.

Dožupan splitsko-dalmatinski Visko Haladić izrazio je zadovoljstvo što Split ima tako vrijednu manifestaciju koja je građane i turiste vratila u prošlost. Istaknuo je da je to primjer kako stvoriti turističku atmosferu u gradu, a ne samo nuditi sunce i more te da je svima namjera da Dani Dioklecijana postanu brend grada Splita i županije. Jer, dodao je, Dioklecijan je ostavio pečat ovome gradu, a to je palača po kojoj je Split postao svjetska meka. (hina/metro-portal)

24.08.2010. 07:26:25
Novi komentar
nužno
nužno