« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
EH, DA ...

Zašto volimo slatko i alkohol?

Kao i uvijek, u cijelu su se priču o raznoraznim ovisnostima upleli i znanstvenici koji su pronašli hormon odgovoran za neodgovorno ponašanje

Evo kako ćete se riješiti ovisnosti o slatkom
Evo kako ćete se riješiti ovisnosti o slatkom (Shutterstock)
Više o

alkohol

,

hormoni

,

slatko

,

fibroblast faktor rasta 21

,

FGF21

Slatkiši i alkohol samo su neke od stvari kojima neki ljudi jednostavno ne mogu odoljeti i konzumiraju ih u prekomjernim količinama, iako jako dobro znaju da nisu dobre za njihov organizam i zdravlje.

No, zašto se ne možemo riješiti takvih loših navika? Znanstvenici tvrde da su pronašli krivca za oba slučaja, a radi se o hormonu nazvanom fibroblast faktor rasta 21 (FGF21).

Nestašni hormon zapravo utječe na centar za nagrađivanje u mozgu te na taj način može smanjiti želju za unosom slatke hrane i alkoholnih pića, no jednako tako može je i pojačati.

Zanimljivi su i čimbenici koji potiču njegovu prisutnost u organizmu - ekstremno niske temperature, nagle promjene u načinu prehrane i konzumacija ugljikohidrata.

Jednostavnije rečeno, ako redovito posjećujete pekare i, onako s nogu, konzumirate proizvode od jednostavnih ugljikohidrata, oni će u jetri potaknuti proizvodnju ovog hormona koji će vas natjerati na još slatke hrane koju treba obilato zaliti alkoholom.

Kako je hormon FGF21 već povezivan s regulacijom metabolizma, reprodukcijom kod žena te unutarnjim satom organizma, očito je da bi trebalo povesti računa o njegovoj prisutnosti u tijelu i smanjiti faktore rizika za pojačano lučenje.

29.12.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno