« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto vam natiču noge?

Ovo je česta pojava kod trudnica, kod osoba koje imaju višak kilograma, a javlja se i kao posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su antidepresivi, steroidi, aspirin ili ibuprofen

Kako se riješiti problema
Kako se riješiti problema (Arhiva)
Više o

noge

,

naticanje nogu

,

oticanje

Do naticanja nogu može doći zbog stajanja na nogama cijeli dan ili zbog sjedenja u automobilu ili avionu dulje vremena.

Ovo je česta pojava kod trudnica, kod osoba koje imaju višak kilograma, a javlja se i kao posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su antidepresivi, steroidi, aspirin ili ibuprofen.

Ovo su još neki razlozi oticanja nogu:

Ciroza jetre - ciroza jetre većinom nastaje kao posljedica pretjerane konzumacije alkohola ili zbog hepatitisa B ili C, a može izazvati slabu cirkulaciju u nogama i zglobovima, te potom dolazi do oticanja nogu. Osim ciroze, na oticanje mogu utjecati i druge bolesti jetre.

>> Natiču vam noge? Evo što trebate napraviti >>

Problemi s bubrezima - kod bolesti bubrega i kada bubrezi vodu koju bi trebali izbaciti iz tijela zadržavaju, dolazi do nakupljanja te vode u rukama ili nogama. Posljedica je i oticanje nogu, a može doći do još nekih simptoma kao što su kratkoća daha, mučnina, žeđ ili česti podljevi.

Problemi s krvnim žilama - najpoznatiji razlog oticanja i bolova u nogama je duboka venska tromboza do koje dolaze kada se u veni u nozi nalazi ugrušak.

Promjene u hormonima - oscilacija u razinama hormona estrogena i progesterona za vrijeme menstrualnog ciklusa ili trudnoće može dovesti do loše cirkulacije u nogama, a to onda rezultira i oticanjem nogu.

>> Kako smanjiti oticanje nogu >>

Upala ili ozljeda - noge mogu oticati i zbog raznih upala, kao što je na primjer artritis, ali i zbog loma kostiju i istegnuća ligamenata, kao i kod pojave određenih rana koje sporije zacjeljuju.

Zadržavanje tekućine (edem) - do edema dolazi kada tkiva ili krvne žile u nogama imaju više tekućine nego što trebaju, a nastaje zbog cjelodnevnog sjedenja ili stajanja.

28.05.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno