objavljeno 28.05.2021. 11:01:00
ZNATE LI?

Zašto vam natiču noge?

Ovo je česta pojava kod trudnica, kod osoba koje imaju višak kilograma, a javlja se i kao posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su antidepresivi, steroidi, aspirin ili ibuprofen

Kako se riješiti problema
Kako se riješiti problema (Arhiva)

Do naticanja nogu može doći zbog stajanja na nogama cijeli dan ili zbog sjedenja u automobilu ili avionu dulje vremena.

Ovo je česta pojava kod trudnica, kod osoba koje imaju višak kilograma, a javlja se i kao posljedica uzimanja određenih lijekova kao što su antidepresivi, steroidi, aspirin ili ibuprofen.

Ovo su još neki razlozi oticanja nogu:

Ciroza jetre - ciroza jetre većinom nastaje kao posljedica pretjerane konzumacije alkohola ili zbog hepatitisa B ili C, a može izazvati slabu cirkulaciju u nogama i zglobovima, te potom dolazi do oticanja nogu. Osim ciroze, na oticanje mogu utjecati i druge bolesti jetre.

>> Natiču vam noge? Evo što trebate napraviti >>

Problemi s bubrezima - kod bolesti bubrega i kada bubrezi vodu koju bi trebali izbaciti iz tijela zadržavaju, dolazi do nakupljanja te vode u rukama ili nogama. Posljedica je i oticanje nogu, a može doći do još nekih simptoma kao što su kratkoća daha, mučnina, žeđ ili česti podljevi.

Problemi s krvnim žilama - najpoznatiji razlog oticanja i bolova u nogama je duboka venska tromboza do koje dolaze kada se u veni u nozi nalazi ugrušak.

Promjene u hormonima - oscilacija u razinama hormona estrogena i progesterona za vrijeme menstrualnog ciklusa ili trudnoće može dovesti do loše cirkulacije u nogama, a to onda rezultira i oticanjem nogu.

>> Kako smanjiti oticanje nogu >>

Upala ili ozljeda - noge mogu oticati i zbog raznih upala, kao što je na primjer artritis, ali i zbog loma kostiju i istegnuća ligamenata, kao i kod pojave određenih rana koje sporije zacjeljuju.

Zadržavanje tekućine (edem) - do edema dolazi kada tkiva ili krvne žile u nogama imaju više tekućine nego što trebaju, a nastaje zbog cjelodnevnog sjedenja ili stajanja.

28.05.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-vam-naticu-noge/132303/