« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana
SAVJETI

Zašto vam dezodorans više ne miriši?

Pronašli ste savršen ‌dezodorans koji savršeno klizi po vašim pazusima - uklanja znoj i smrad, miriše božanstveno. Nije moglo bolje. A onda....

Zanimljivo!
Zanimljivo! (Arhiva)
Više o

miris

,

dezodorans

Možete pretpostaviti da je vaš dezodorans ili antiperspirant jednog dana prestao djelovati, ali rijetko kad se dogodi da se vaše tijelo jednostavno prilagodi i da vam ta formula više ne odgovara, kaže Lauren Fine, certificirana dermatologinja za Livestrong.

Možda se u vašem tijelu događa nekoliko stvari koje izazivaju pojačano znojenje, što bi moglo pojačati miris i ostaviti dojam da je vaš proizvod prestao djelovati. Međutim, moguće je i  da vaš dezodorans trenutno nije dovoljno jak za vas.

Hiperhidroza - hiperhidroza je medicinsko stanje obilježeno pretjeranim znojenjem, a možete je razviti bilo kada u životu, ističe dr. Fine. To je zato što pretjerano znojenje može biti stanje samo po sebi, ali postoji i nešto što se zove sekundarna hiperhidroza, što može biti nuspojava lijekova ili se pojaviti kao rezultat temeljnog zdravstvenog stanja - hipertireoza, trudnoća, reumatoidni artritis i menopauza samo su neki od njih. Ako ste nedavno počeli uzimati novi lijek, imate dodatne simptome osim znojenja ili ste uvijek osjećali da se znojite daleko više od većine ljudi, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Prestroga rutina čišćenja - postoji cijela zajednica mikroorganizama koji su se nastanili na vašoj koži - i to je potpuno normalno. Ali "kada mikrobiom vaše kože nije u ravnoteži, to može uzrokovati probleme", kaže dr. Fine. Agresivno ribanje ispod pazuha može utjecati na floru vaše kože i utjecati na vaš miris. Ako ste isključili ove uzroke, možda biste trebali istražiti druge razloge zbog kojih se znojite više nego inače ili zbog kojih vam je znoj smrdljiviji nego inače. Vaš dezodorans trenutno možda neće funkcionirati ako ste jeli puno začinjene ili ljute hrane, ako prolazite kroz hormonalne promjene poput menopauze ili imate određena medicinska stanja, poput hipertireoze.

Stres - "Znoj je složen proces. Dok je njegova glavna funkcija reguliranje vaše tjelesne temperature, vaše se tijelo može znojiti kao odgovor na cijeli niz različitih podražaja", kaže dr. Fine. To uključuje stres i tjeskobu. To je vjerojatno ono što stoji iza promjene u učinkovitosti proizvoda, a ne da vaše tijelo gradi toleranciju na njega, kaže dr. Fine. Razmislite o tome je li se nešto promijenilo u vašem životu - osjećate li pritisak jer ne stignete sve što planirate? Jesu li vaše odgovornosti na poslu prevelike? Pokušajte se fokusirati na strategije upravljanja stresom u kojima uživate, koje funkcioniraju za vas i uklapaju se u vaš raspored.

Uglavnom - riješite problem!

16.02.2024. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno