« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana
SAVJETI

Zašto trebamo jesti vlakna?

Obje vrste vlakna potrebne su nam u prehrani, ali namirnice bogate topivim vlaknima važne su za zdravlje crijeva

Evo, recimo, brokulu...
Evo, recimo, brokulu... (Arhiva)
Više o

vlakna

,

prehrambena vlakna

,

hranjiva vlakna

Prehrambena vlakna vrlo je važna za zdravlje probave, ali i jačanje imunološkog sustava. Vlakna koja konzumiramo dijele se na dvije vrste - topiva i netopiva. Obje vrste vlakna potrebne su nam u prehrani, ali namirnice bogate topivim vlaknima važne su za zdravlje crijeva.

Dijetetičarka Lisa Burnett za Parade je istaknula da "vlakna imaju veliku ulogu u kontroli tjelesne težine. Prehrana bogata vlaknima pomaže da se duže osjećate sitima, što može spriječiti prejedanje i glad između obroka". Također, istaknula je da bi "dnevno trebali konzumirati najmanje dvije i pol šalice povrća, oko dvije šalice voća i oko šest porcija žitarica, najbolje onih od cjelovitog zrna". 

Isto tako, dijetetičarka je otkrila neke od najboljih namirnica koje sadrže topiva vlakna, a koje bi češće trebale postati dio prehrane. 

Avokado - ako volite jesti avokado, možda niste svjesni da tako unosite dodatnu dozu vlakana. Ova je namirnica puna zdravih masti te je bogata topivim i netopivim vlaknima. Istraživanja pokazuju da konzumacija avokada podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava, pomaže u kontroli tjelesne težine i potiče zdravo starenje, prenosi Parade.

Bobičasto voće - sve vrste bobičastog voća bogate su vlaknima, ali maline i kupine posebno su dobri izvori topivih vlakana. Jedna šalica bobičastog voća sadrži osam grama vlakana. Voće je također puno vitamina, minerala i antioksidansa, pa je izvrsno za zdrave užine i dodatke zobenim pahuljicama, palačinkama i drugim jelima.

Brokula - brokula je povrće bogato vlaknima, otprilike polovica sadržaja vlakana su topiva vlakna. "Brokula je bogata vitaminom C i K, folatom i kalijem, a neka istraživanja pokazuju da brokula ima antioksidativna i antikancerogena svojstva", ističe dijetetičarka. 

Chia sjemenke - chia sjemenke mnogi koriste u smoothiejima, a kada to rade, unose dodatnu dozu vlakana. Dvije žlice sjemenki chia sadrže nevjerojatnih 10 grama vlakana. Ova vrsta sjemenki također ima protuupalna i antioksidativna svojstva te mogu kontrolirati dijabetes, visoki krvni tlak i druge kronične bolesti. Dijetetičarka dodaje da će "također ojačati imunološki sustav i poboljšati raspoloženje".

Kruške - kako objašnjava Burnett, jedna srednje velika kruška sadrži šest grama vlakana, a otprilike trećina toga su topiva vlakna. Kruške su bogate vitaminom C, kalijem i brojnim antioksidansima. Također, mogu djelovati kao laksativ jer su bogate prirodnim šećerima, fruktozom i sorbitolom.

Lješnjaci - većina orašastih plodova bogata je vlaknima, ali lješnjaci su posebno izvrstan izvor topivih vlakana. Otprilike trećina vlakana u lješnjacima su topiva vlakna. Također, sadrže nezasićene masti, vitamin E, željezo i druge nutrijente. Osim što poboljšavaju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti, mogu pomoći u kontroli tjelesne težine.

Lješnjaci - većina orašastih plodova bogata je vlaknima, ali lješnjaci su posebno izvrstan izvor topivih vlakana. Otprilike trećina vlakana u lješnjacima su topiva vlakna. Također, sadrže nezasićene masti, vitamin E, željezo i druge nutrijente. Osim što poboljšavaju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti, mogu pomoći u kontroli tjelesne težine.

Mrkve - sirove, pečene ili u juhi, mrkve su ukusne bez obzira na način pripreme. Većina ljudi zna da su bogate beta-karotenom koji im daje narančastu boju, ali taj se nutrijent također pretvara u vitamin A, dobar za zdravlje vida. Mrkve su također izvrstan izvor vlakana, od kojih je otprilike polovica topiva vlakna.

Slatki krumpir - slatki krumpir, poznat i kao batat, jedno je od najhranjivijih povrća. Batat je bogat vitaminom A u obliku beta-karotena, vitaminom B6, vitaminom C, kalijem i vlaknima. Kako prenosi Parade, otprilike polovica vlakana u batatu su topiva vlakna.

Sve u svemu, treba imati balans u prehrani i problema neće biti...

26.07.2024. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.07.2024. 15:54
    Prezdravo
Novi komentar
nužno
nužno