« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
ČUDO PRIRODE

Zašto trebamo jesti med svaki dan

Između ostalog, svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utječe na razinu antioksidanasa u tijelu koji se mogu boriti protiv viška kolesterola

Med je jednostavno čudesan
Med je jednostavno čudesan (Pexels)
Više o

med

,

antioksidansi

,

antibakterijski učinak

Med je pravo čudo prirode - ne kvari se, uništava gotovo sve štetne tvari koje unosimo u organizam i zapravo je jedini proizvod prirode kojem se može s pravom reći da je superhrana.

Iako je teže nabrojati mane od vrlina, evo nekoliko razloga zašto biste svaki dan trebali započeti žlicom meda, pravog domaćeg, naravno...

Čišća koža - med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovita konzumacija očistiti vaše tijelo od raznih toksina. Uz to, njegova antibakterijski učinci značajno će poboljšati stanje vaše kože.

Čvršći san - šećer koji se nalazi u medu povećava razinu inzulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Gubitak prekomjerne težine - ako pazite na svoju težinu, liječnici preporučuju izuzeće svih slatkiša na bazi šećera - ali ne i meda. To je zato što šećer koji je prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u ostalim zaslađivačima. Med pojačava vaš metabolizam, što je bitno za gubitak kilograma.

Jača srce - istraživanja pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o mjestu pojave, suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Čaša vode s nekoliko žlica meda bit će dovoljna da se to spriječi.

Poboljšava pamćenje - druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja stanični sustav obrane antioksidansima i, kao posljedicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcij koji sadrži med lako dospijeva do mozga i ima blagotvoran učinak na njegovo funkcioniranje.

Smanjuje nervozu - ovo možda zvuči čudno, ali med pomaže smiriti živce i ublažiti umor. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što pospješuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

Snižava kolesterol - med uopće nema kolesterol. Upravo suprotno: sastoji se od komponenata i vitamina koji pridonose smanjenju razine kolesterola. Svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utječe na razinu antioksidanasa u tijelu koji se mogu boriti protiv viška kolesterola.

Zdraviji želudac - med je jak antiseptik, pa se preporuča jesti žlicu meda na prazan želudac. Ovaj jednostavan ritual pomaže u sprječavanju raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i liječi male rane na sluznici.

25.09.2019. 15:03:00
Novi komentar
nužno
nužno