« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto trebamo jesti masnoće?

Počinje se shvaćati koliko su važne za zdravlje mozga, hormona, pa čak i za gubitak težine

Avokado je prepun zdravih masnoća
Avokado je prepun zdravih masnoća (Arhiva)
Više o

masnoće

,

zdrave masnoće

Masnoće su došle na loš glas zadnjih godina, no čini se da više nije tako. Počinje se shvaćati koliko su važne za zdravlje mozga, hormona, pa čak i za gubitak težine. 

Naravno, nisu sve masnoće jednake (loše masnoće mogu povećati rizik od povećanja tjelesne težine i kroničnih bolesti), a postoje masnoće koje su vrlo zdrave.

Nutricionistkinja Megan Fahey objasnila je za MGBfood zašto su masnoće važne:

  • Masnoće su potrebne za osjećaj sitosti. "Masnoća je makronutrijent koji potiče mozak da prepozna osjećaj sitosti i tako se smanjuje prejedanje", kaže Fahey.
  • Masnoće su potrebne za apsorpciju vitamina i minerala. "Četiri vitamina se mogu apsorbirati samo u prisutnosti masnoća: vitamini A, D, E i K", dodaje dalje. Osim toga, brojni antioksidansi, poput likopena, bolje se apsorbiraju u prisutnosti masnoća, a istraživanja su povezala zasićene masti s poboljšanom apsorpcijom kalcija i zdravijim kostima.
  • Masnoće održavaju rad mozga i živaca. "Mozak je u osnovi sastavljen od masnoća i kolesterola, tako da su masnoće izuzetno važne za funkcioniranje mozga", kaže Fahey, dodajući da masnoća također štiti i izolira živce, te im omogućava slanje signala između mozga i živaca.
  • Masnoće i kolesterol potiču seksualni nagon. "Zasićene masnoće i kolesterol neophodni su za sintezu spolnih hormona - estrogena, progesterona, testosterona - i pomažu u održavanju ukupne hormonske ravnoteže", kaže Fahey.
15.06.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno